Yoğun bakım yatağı açığı krize dönüyor. Bir yandan 112 Acil Çağrı Merkezi yoğun bakım yatağı ararken, diğer yandan ailelere “Siz de bakın” deniyor. Hastalar acillerde, sedyelerde açılacak yoğun bakım yatağı bekliyor.

Acil servislerde iki üç gün yoğun bakım yatağı bekleyen hastaların olduğu ifade edilen bir gerçek.

İlçelere sevk edilen hasta yakınları için ulaşım ve maddi zorluklar mevcut.

Çaresizlik içinde bekleyen hasta ve yakınlarını kamu hastanelerinin acil servislerinde görmek mümkün.

Her türlü arayışın ve çözümün yollarını sonuna kadar zorluyorlar.

Anne, baba, kardeş ve çocukları için yoğun bakım ünitelerinde yatak bulabilmek için imkanları dahilin de her türlü yolu deniyorlar.

Çözüm acil ve şart.

Sağlık alanında yapılan iyi işler yoğun bakım problemi altında gölgeleniyor.

***

Türkiye’de 10 bin nüfus başına 4.5 tane yoğun bakım yatağı düşüyor. Ancak bilhassa kış aylarında ve büyük kentlerde ciddi yoğun bakım yatağı sıkıntısı çekiliyor.

Çünkü ağır geçirilen enfeksiyonlar, çoklu organ yetmezliklerinin gelişmesi, yangınlar, karbonmonoksit zehirlenmeleri, büyük ameliyatların sayısı ve acillere başvuru artıyor. Diğer yandan ömür uzadı ve yaşlı sayımız artıyor. Dolayısıyla kronik hastalıkları olanların sayısı da sürekli yükseliyor. Ancak tüm bu faktörlere yoğun bakım yataklarının “akılcı” kullanılmaması da eklenince gerçek ihtiyacı olan hastalar sıkıntı yaşıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre bakanlık hastanelerinde toplam 14 bin 996, üniversite hastanelerinde 5 bin 865, özel hastanelerde ise 15 bin 379 yoğun bakım yatağı var. Toplam 36 bin 240 yoğun bakım yatağının 22 bin 728’i erişkin, 1526’sı çocuk, 11 bin 986’sı ise yeni doğan yoğun bakımlarında. Türkiye’de ortalama 10 bin kişiye 4.5 yatak düşüyor.

***

Bursa'nın Türkiye ortalamasına erişmesi için 200 yoğun bakım yatağına daha ihtiyacı var. Belki biraz daha fazla. Devlet Hastanelerinde 341, özel sektörde 91, tıp fakültesinde 91 olmak üzere 642 yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Yeni açılan Şehir Hastanesi ile bu rakam biraz daha yukarı çıkmıştır. Kentimizde 10 bin kişiye 3.5 yoğun bakım yatağı düşmektedir.

Bazı şehirlerde bu oran daha da iyi durumda. Buna rağmen hem erişkin hem de çocuk yoğun bakımlarında yaşanan yatak sorunu, başka sorunlar bulunduğunu işaret ediyor.

İşaret de bizzat doktorlarımız tarafından geliyor.

Bizden söylemesi.