Max Horkheimer “ Akıl Tutulması” isimli kitabında, Öznel akıl kendi içinde bireyselleşmiş bir akıl mitini var ederek nesnelleşme eğilimi göstermiştir.

Bu durumda akıl tekrar bir araç haline gelir ve akıl ile yürütüldüğü iddia edilen eylem aslında bir yabancılaşmayı doğurmuş olur. Bu girişten sonra ülkemize akıl ile yürütüldüğü iddia edilen ancak yabancılaşmayı doğuran bazı konulara değinmek istiyorum.

Hepimiz basından duymuşuz parayla geyik vurmak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın av turizmini geliştirmek için geyik vurma ihalesi açtı. İhalede her bir geyik için 14 bin TL ödeneceği açıklandı. Şimdi buradan soruyorum ülkemiz gerçekten çok zor durumda mı?

***

Ekonomimizi 18 geyik ve 15 dağ keçisi mi kurtaracak. O zaman karaca, ayı flamingo, kartal, yaban domuzu, kelaynakları da ihaleyle vurulsun. Neden Avrupa’dan insanlar gelip parasıyla ülkemdeki tabiat varlıklarını yok etsin. Ey gözü para bürümüş betondan doymazlar sayın Cumhurbaşkanını yanlış yönlendirmeyin.

Yalakalık yapacağız diye iyice zıvanadan çıkmayın. Bu ülkemin gelecek nesillerine ihanet etmeyiniz. Akış tutulması yaşıyorsunuz bu apaçık ortada. Yalnız bu sorumsuzluğunuzun bedelini vatandaş ödemesin.

Tabiatla uğraşacağınıza insanların canını işçinin emeğini hiç eden patronlara bir gözdağı verin. Bakın iş kazaları oluyor, fabrikalar çevreyi katlediyor. Bunları yapanlara verin cezayı hem doğa kurtulsun hem de zavallı geyikler.

***

Şunu bilmenizi isterim ki sağır ve dilsiz hayvanın tek hamisi Allah’tır. O sebeple canlılara sahip çıkıp koruyalım. Avustralya’da develere yapılan ve sonrasında yaşanan yangınlara bir bakın. Belki bazılarınız ne alakası var diyebilir ancak tesadüfen olduğunu da sanmıyorum develere helikopterlerle ateş açılıp telef ediliyor sonrasında da yangınlar baş gösteriyor. Bu cennet vatanı hep beraber koruyalım koruyacak gücümüz yoksa tahrip etmeyelim.

Bu ülke insanı çok vefalıdır açın bir kampanya ve deyin ki geyikler ölmesin diye bağış topluyoruz eminin çoğu bu kampanyaya destek verecek. Yeter ki siz doğaya saygılı olun. Akıl tutulması maalesef ülkemizin her kesiminde var.

Devletin gücünü arkasına alarak vatandaşı hor gören, ufak kız çocuğunu istismar eden, bir masada oturup hangi ilin kadınları çirkindir diye seviyesizlik yapanlar kendinize gelin. Allah aklını kullanmayan kulunun üzerine pislik atar.

Toplumun her bir gerdi aklını kullanmalı. Özellikle kamuda görevli olanlar aldığınız maaşları helal edin, çoluk çocuğunuza haram yedirmeyin devletin size verdiği yetkileri yerinde ve doğru kullananın.