Uzun süredir milyonlarca çalışanı ilgilendiren konunu açıklanmasını bekliyorduk.2021 yılı net asgari ücret belli oldu.

2.825 lira 90 kuruş olarak belirlenen miktara bakılırsa, geçen yıla göre 501 lira 20 kuruş artış gerçekleşti. Olayı enflasyon zammına, ekonomik süreçte yaşanan gelişmelere değinmeden ele almak istedim.

Öncelikle asgari düzeyde geçinmenin mümkün olması için, asgari ücretin en az 3.500 lira civarı olması gerektiğini savunanlardanım. Fakat bu çok ütopik ve gerçek yaşama dönecek olursak,

2020 yılında dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri göz önüne aldığımızda asgari ücret zammı benim beklediğimin üstünde oldu. Geçen yıl açıklanan rakam epeyce tartışma yaratmıştı. Yani şu sonuca da varılabilir; hükümet yetkilileri eleştirileri dikkate almış.

Hükümet açısından oldukça zor bir süreç geçti. Zam fazla olsa işveren istemeyecek ve işçi çıkarmaya kadar gidecekti. Bu da yeni bir krize kapı aralayacaktı. O yüzden bu yıl zam beklentim oldukça minimaldi.

Tabi fatura zamlarını, alım gücünün son zamanlarda önlenemeyen gerilemesini vs. düşününce bu rakam da yetersiz kalacaktır. Fakat Anadolu tabiriyle patronların gönüllendiği kadar, halkı da dikkate almaya karar vermiş yönetici portresi çizilmesi önemli.

Çoğu işveren ilginç bir şekilde yaşam kalitesinden ödün vermek istemiyor. Bir tarafta belki çocuğuna fazladan bir miktar harçlık verme derdinde olan yüzlerce insan, bir tarafta bilmem nerde ki tatil beldesinde fazladan gününü gün etme derdinde olan bir avuç elit.

Tabi ki tüm işveren aynı değil fakat yarım saatlik yemek molasında(!) işçisine çorba-ekmek dışında çeşit koymayı masraf görenin de adalet anlayışını elbette sorgularım. Sayın patronlar! 10-12 saat çalıştırdığınız insanlar sizin işçiniz, köleniz değil!..