Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücretin açıklanması için geri sayım sürüyor. Hükümet ve işçi temsilcilerinin ikinci buluşmasından da sonuç çıkmadı.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, 11 Aralık ve 18 Aralık'ta toplandı. İlk iki toplantıda, taraflar, asgari ücretin belirlenmesinde kullanılacak yöntem ve kriterlerle ilgili görüş alışverişinde bulunurken, ilk belirlenen, ortaya atılan rakamla ilgili bilgi verilmedi.

13 MİLYONDAN FAZLA İŞÇİ VAR

Komisyonun üçüncü toplantısı, 25 Aralık Pazartesi günü yapılacak. Bu toplantıda, taraflar, asgari ücretin ne kadar olması gerektiği konusunda pazarlık aşamasına geçecek. Asgari ücret, Türkiye'de 13 milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Çalışanların yanı sıra, asgari ücretle belirlenen birçok ödeme de asgari ücret zammı oranına göre artıyor.

KİRALAR ARTTI

Öte yandan, pazarlıklarda enflasyon ve hayat pahalılığı belirleyici olacak. Hayat pahalılığı da, asgari ücretli çalışanlar için önemli bir sorun. TÜİK verilerine göre, 2023 yılı Kasım ayında, gıda fiyatlarında yıllık bazda yüzde 42,82, kira fiyatlarında yüzde 26,88, ulaşım fiyatlarında yüzde 36,11 artış yaşandı. Asgari ücretli çalışanlar, enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında zor durumda olduklarını belirterek, asgari ücretin en az yüzde 50 oranında artırılması talebinde bulunuyor.

İŞVEREN YÜKÜN AZALTILMASINI İSTİYOR

İşverenler ise, maliyet artışlarının yaşandığını belirterek, asgari ücretin yüzde 30-35 oranında artırılması veya hükümetin devlet kaynaklarından ciddi katkıda bulunmasını istiyor.  Asgari ücret için yapılacak pazarlıkların, 2023 yılının son haftalarında sonuçlanması bekleniyor.

Editör: Bilal Kayaaltı