Fakirin, emekçinin ve elleri nasırlı işçinin en çok anlamını bildiği "asgari"nin ne anlama geliyor biliyor musunuz? Asgari; En az, en aşağı, en azından, en düşük, Minimum anlamına gelmektedir.

Geçtiğimiz hafta Asgari ücret tespit komisyonu tarafından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yapılan son toplantının ardından 2020 asgari ücret zammı açıklandı.

Milyonlarca çalışanın nefeslerini tutarak beklediği 2020 AGİ dahil asgari ücret zammı net 2 bin 324 TL olarak belirlendi. Gelin 2 Bin 324 lira ile ne yapılabilir bir bakalım. Merak etmeyin simit çay hesabı yapmayacağım. Simit kadar şanslı olamadı bu ülkenin emekçisi.

Çünkü simit satan firmayı düze çıkarmak için daha çok çaba gösterildi. Sevgili okurlar asgari ücret için karar veren kesim bu kararı vermeye gelirken lüks otomobille geldi. Önlerinde asgari ücretle geçinen yurttaşın yitirmeyeceği kuruyemişler vardı.

***

Toplantıdan önce zaten muhteşem bir sofradan kalkıp geldiler. Çocuklarını hizmetçileri okul servisine bıraktı koleje gitmek üzere. Peki nasıl sıhhatli ve vicdanlı karar verecek bu yetkililer. Herkesi kendileri gibi bir yaşam standartlarında yaşıyor sanıyorlar.

Anne baba ve iki çocuklu bir aile düşünün ev kirası, doğalgaz, elektrik, su, faturası mı ödesin mutfak giderlerini mi karşılasın ne yapılabilir ki bu ücretle... Yoksulluk sınırının 6.850 lira olduğu bir ülkede çalışanları enflasyona ezdirmedik diyerek asgari ücreti 2.324 lira olarak belirleyenler hiç mi yakınınızda bu parayla geçinen kimse yok.

***

Çıkın bakın inanın hayat sizin baktığınız gibi değil. 28 Yaşında ve bekar bir yurttaş bakın nasıl hesaplamış... Ev kirası 800 TL Elektrik 100 TL Doğalgaz 150 TL Su faturası 100 TL Telefon 100 TL Aylık sadece ekmek 150 TL Ulaşım masrafı 100 TL 2324-1500= 824 Bu hesaba göre sadece kuru ekmek yiyerek 2035 yılında evlenebilirim. Teşekkürler demiş.

Asgari yaşam işte budur. Maaşı 30 bin lira olanlar asla fakirin halinden anlamayacak. Tok açın halinden anlamaz. Bu ülke de insanlar geçim sıkıntısı nedeniyle canına kıydı. Aileler dağıldı. Bizim milletimiz onurludur. Aç kalır canına kıyar muhtaç olduğunu belli etmez.

***

Bu gururlu insanlar için ne yaptık diye düşünüyor musun milletin vekili? Bana göre bir ülkenin gelişmişlik düzeyi halkının asgari geçim ücretiyle orantılıdır. Çok büyük projeler yapmış ve hatta daha büyüklerine imza da atabilirsiniz. Bu yeterli değil.

Bir iki müteahhit kazansın diye tarım arazilerini bitirdik. Çok fazla bir şey istemiyor insanlar, çiftçiler gübre ve mazotun fiyatının ödeyebilecekleri seviyede olmasını istiyor. Yapılamaz mı gerçekten zor mu çiftçiye mazotu gübreyi ucuz satmak? Her şeye para var vatandaşa gelince ülkemiz zor günler geçiriyor lafları artık vatandaşlarda karşılık bulmuyor.

Her zaman söylediğim gibi mecliste oturarak memleketin sorunu çözülmüyor. İnin halkı dinleyin vatandaş ay sonunu zor getiriyor. Esnaf kepenk kapatıyor. Öyle ki bazı aileler çocuklarını okula göndermiyor. Bu millet yaşadıklarını unutmaz sadece size şans verir. Hem iktidar hem muhalefet parti milletvekilleri siz de bu şansı iyi değerlendirin. Koltuğa değil memleketin asil ve gururlu insanına aşık olun..