EYT’yi kaçıran Bağ-Kur’lulara pirim affı geliyor. Bakanlık duyuru yaptı, erken emeklilik kapısı açıldı. Yapılan hak ödemelerinde ciddi düşüşe gidileceği kaydedildi. 5000 bin günle emeklilik kapısı açılıyor.

Bilindiği gibi EYT yasalaştı, milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde etti, maaşlarını almaya başladı, alamayanlarla ilgili de çalışmalar sürüyor. Bağ-Kur prim gün sayısı yüksel olan çok sayıda kişi uyarılara rağmen mağdur edildi. Şimdi, Bağ-Kur prim affı yeniden gündeme geldi, mağdur olan Bağ-Kur’lular için emeklilik kapısı aralandı.

Erken emeklilik süreci 1 Ekim'de TBMM'nin yeniden açılmasıyla  birlikte genel kurula gelmesi beklenen 2. Torba yasa maddeleri merakla takip ediliyor. Özellikle prim eksiği nedeniyle EYT'Yİ kaçıran bağ-kurlular için büyük müjde var. Bağ-kurlular için prim indirimi uygulanacak ve SSK ile Bağ-kur prim gün sayısı eşitlenecek. Bu sayede EYT'Yİ kaçıran vatandaşlara erken emeklilik yolu açılmış olacak. Peki Bağ-Kur affı ne zaman gelecek? Bağ kurlulara prim affı olacak mı?

Emekli maaşlarına yapılacak artış belli oldu Emekli maaşlarına yapılacak artış belli oldu

BAĞ-KUR’LULAR AF TORBA YASA İLE GELECEK

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin kabul edilmesi sonrası bağ-kurlular için prim gün sayısı 9.000 gün olarak belirlenmişti. Ancak gün sayısını dolduramayan birçok vatandaş mağduru olmuş erken emeklilik fırsatında kaçırmıştı. Ekim ayında TBMM'ye gelmesi beklenen 2. Torba yasa ile bağ-kurlu çalışanlara büyük müjde geliyor. Küçük esnaf için erken emeklilikte düzenlemesi yolda. Çünkü torba yasa maddeleri arasında SSK ve bağ-kur arasında prim eşitlemesi de yer alıyor.

5000 GÜNLE  EMEKLİLİK YOLU

Prim eşitlemesinin yapılması ile birlikte bağ-kurlular için 5.000 günle erken emeklilik yolu açılmış olacak nokta yaklaşık 1 milyon küçük esnafın bu düzenlemeden faydalanması ve erken emeklilik dilekçesini vermesi bekleniyor. Ayrıca bağ-kur affı ile birlikte geçmiş dönemleri canlandırmak ve yeniden ödeyerek EYT yasasından faydalanmakta yeni düzenleme ile birlikte artık Mümkün olacak.

Peki bağ-kur prim affı ne zaman TBMM gündemine gelecek? Bağ-kur affı Bugün düzenlemesini de içeren Yeni Torba Yasa'nın TBMM'ye geleceği tarih belli oldu. 2. Torba yasanın en geç Ekim ayı başında meclis genel kuruluna sunulması bekleniyor. Torba yasa ile birçok madde gündeme gelecek. Ancak en önemlisi de erken emeklilik imkanı sağlayacak olan madde olacak.

Editör: Bilal Kayaaltı