Barış Özcan Youtube’da kendi adıyla sahip olduğu kanalında çok özel videolar yapan, takipçilerini entelektüel bilgi ve birikimiyle etkileyen, izlettiren gerçekten de çok özel bir isim. Ve en vasat videosu bile 500 binin üzerinde görüntülenen, milyonlarca abonesi olan bir youtuber!

Ben de uzun zamandır kendisini beğenerek izliyor ve takdir ediyordum, ama son videosu hariç…

Biliyorsunuz Türkiye’nin artık “Yerli ve Milli” sloganıyla ortaya çıkarılan bir otomobil markası var: TOGG…

TOGG ne anlama geliyor artık açıklamaya gerek yok. Barış kardeşimiz de sözde yerli ve milli TOGG otomobili hakkında bir video hazırlamış. Biliyorsunuz kendisi ABD’ye yaşıyor ve video çalışmalarını orada yapıyor! TOGG hakkında yaptığı videosunu izlerken ne diyeceğini gerçekten de merak etmiştim. Videosunu tıkladım ve izlemeye başladım. Bilen biliyordur, onun da elektrikli hatta kendi kendine gidebilen bir TESLA otomobili var! Yani bu konuda ahkam kesecek ve kaale alınabilecek ilk isimlerden biridir Barış Özcan…

Videosunu izliyorum, u da ne; Barış’tan tek kelime eleştiri, tek kelime yorum yok. Bir yıkama yağlama ki sorma gitsin. Ben şok!

Ben de buradan eleştiriyorum kendisini:

Geç bunları anam babam, bu TOGG ne kadar yerli ne kadar milli onu anlat! Yok sedan modelini beğendim, yok gri rengini, falan filan... Bunlar değil mesele? Bu aracı kim tasarladı? Bu aracın motoru, yazılımı kime ait? Biz Türkler mi yaptı, yoksa bi yere sipariş mi verdik? İşte bütün mesele bu sevgili Barış! Bu otomobil gerçekten yerli ve milli mi, yoksa kandırmaca mı var? Yok Tesla da Fransızlara yaptırmış, İtalyanlara TOGG'un tasarımının yapılmasında ne varmış, mışta mış mış... Yok Tesla markası Sırp Nikola Tesla'dan geliyormuş. İyi de Tesla artık evrensel bir değer değil mi? Bu biiirrr, Tesla'nın dedeleri Osmanlı vatandaşıydı bu da ikiii(!)

Ya, dalga mı geçiyorsun, seni şaşkınlıkla izledim! Yuh dedim içimden, yuh ki ne yuh! Bu videon tek kelimeyle hayal kırıklığı be kardeş! Elon Musk güney Afrikalıymış... Tesla'nın yerli ve milli olma derdi mi var? Verdiğin örneğe bakar mısın? Ama bizimkilerin, özellikle bizi yöneten siyasetçilerin var ve insanları milli ve yerli sloganıyla kandırıyorlar, sen de bunu anlamak istemiyorsun ve anladığım kadarıyla alet oluyorsun. Bizim itirazımız buna. Biliyorum suya sabuna dokunmak gibi bir huyun yok ama keşke bu konuda biraz daha objektif olabilseydin… Elbette TOG’un tasarımı güzel, böyle bir otomobilimiz olsun mu, e olsun. Kıskananlar taş olsun mu olsun! Ama kalkıp bunu "yerli ve milli" diye kakalamaya çalışanları haklı çıkarmaya çalışırsan olmaz. Zira vatandaşımızın yerli ve milli duygularıyla oynamak hoş değil. İşte burası sakat, burası hastalıklı kısım, zira bu ülke insanını kimsenin aptal yerine koymaya hakkı yok, senin de yok BARIŞ!

Bi de sosyal medyada projeye yapılan eleştirilere kızanlar ve neredeyse eleştirdiği için vatan hainliğiyle suçlayanlar var! biri de bana, “Sen kendin ne kadar Türksün de eleştiriyorsun?” diye yazmış. Bu projeyi eleştirmek için ille Türk mü olmak lazım, nasıl saçma bir mantık bu? Neden ve neyi eleştirdiğimizi anlamıyorlar. Benim itirazım böyle bir aracın yapılmasına değil, "yerli ve milli" diye vatandaşın yerli ve milli duygularının sömürülmesine... Barış Özcan son bölümünde Tesla'nın hangi süreçlerden geçtiğini özetlemiş. Bu işler, İtalyanlara ya da birilerine sipariş verilerek olacak iş değil, oluyorsa o zaman bu yerli ve milli olmaz, olamaz! Böyle bir girişime başlıyorsanız önce 10-15 yıllık bir ar-ge çalışması, ardından da bi o kadarlık fabrika kurmanız gerekiyor. Hani nerede bizim fabrikamız? Fabrika olmadan, şapkadan tavşan çıkarmak gibi "alın bu yerli ve milli otomobil" diyerek show yapmak hem ayıp hem de günahtır! Ben yemem, yiyene afiyet olsun derim... Ama bunu cilayıp abartarak övenlere de eleştirimi yaparım. Sevgili Barış kardeşim kusura bakma ama, farkında olmadan bu noktayı atlamışsın...

TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş CNN’e bir açıklama yapmış: Bak ne diyor Karakaş:

-Türkiye’de üretilen araçların yerlilik oranı maksimum yüzde 63. Biz yüzde 51 sözü verdik.

(e hani yerli ve milli demişti Sn Erdoğan... Mevcut otomotiv üretimimiz daha milli ve yerliymiş; CEO öyle diyor; ben demiyorum.)

Karakaş şöyle devam ediyor:

- Sonrasında ise ikinci, üçüncü modellerde yüzde 68’e çıkaracağız dedik. İmalat başladıktan 3 sene sonra 68.8 oranına geleceğiz.

Şimdi TOGG yerli ve milli ise Reanult ve TOFAŞ/FIAT ne oluyo?

Bence TOFAŞ/FIAT, Renault ne kadar yerli ve milli ise TOGG da o kadar yerli ve millidir…

Madem o kadar meraklısınız yerli ve milli olmaya o zaman benden size beleşe bi slogan “Yerli ve milli, herkes TOGG’a binmeli…”

-Bi dakkka, ilk yerli otomobilimiz Devrim değil miydi?

-Boş ver, Devrim’i, artık Togg var toooog, kapı gibi aslan gibi, taş gibi, ver mehteri veeer!

-Ama bi dakka, ya bi van minut, Devrim arabasını yapan gerçekten de yerli ve milli mühendislerimize ayıp olmuyor mu?

-Ya bi git, yemişim Devrim’i, TOGG, en hakiki yerli ve en milli, Reis var arkasında Reis…

-İyi ama Kanal İstanbul var, çılgın projeydi hani!

-Dur şimdi, konumuz yerli ve milli otomobil… Kanal İstanbul çok çılgın proje, şimdi sıra az çılgın proje TOGG yerli ve milli…

-İyi de arkadaş, Bu Katar Emiri’nin annesi Kanal İstanbul’un geçeceği istikamette 600 dönüm arazi satın almış! Sadece o değil, Ayrıca Kuveytli iş adamı Wael Alnusef’ın şirketinin 53 dönüm, Suudi Arabistanlı iş adamı Sulaıman Al Muhaıdıb’ın da proje güzergâhından 9 dönüm arazi aldığı ortaya çıktı!

-Alsınlar hepsi Müslüman bunlar, Müslüman alsın başkası almasın…

-Yani Müslüman olunca normal öyle mi? Yahu insan vatan toprağını parayla başka ülke insanına satar mı, bu nasıl bir mantıktır?

-Şimdi bırak onu TOGG bak Togg’a hey yavrum hey…

-Asgari ücret açıklandı yapılan zam çük gibi. Ülkede milyonlarca insan asgari ücretle geçiniyor...

-Ya bana bak, sen kıskanıyon mu yoksa!

-2.324,70 TL ile 3 çocuklu 5 nüfuslu bir aile nasıl geçinir? Yerli ve milli olmayan, ama öyleymiş gibi yutturulan TOGG’u hangi asgari ücretli satın alabilir?

-Ya zaten TOGG bizim için yapılmadı, dünyaya satacaz biz onu, ülkemiz kalkınacak…

-Hee ülkemiz kalkınacak öyle mi? Peki ya asgari ücretli, 2.324,70 TL ile geçinenler?

-Ya sende amma mızıkçılık ediyon ha, ayıp ama… Şunu şurasında bi yerli arabamız var diye sevinmiştik, onu da kursağımızda bıraktın, ben oynamıyom…

-Dur hele dur, nereye gidiyon, daha yerli ve milli uçağımızı havalandıracaktık…

Sahi ya, bi de Yerli ve milli uçak muhabbeti yapılırdı her seçim öncesi değil mi? Sahi ne oldu o uçaklarımız?

İnşallah TOGG’un sonu da milli uçağımıza benzemez diyor ve size Tolga Örnek’in yönettiği “Devrim Arabaları” filmini izlemenizi tavsiye ederim. İzlemediyseniz mutlaka izleyin, ve zor koşullarda dahi olsa kendi insanımızın, mühendislerimizin kısa sürede neler yapabileceklerini ve siyasi otoritenin bir çuval inciri nasıl heba ettiğini ibretle izleyin!

@SuatOktySnck

YAZIMIN VİDEO VERSİYONUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: