Bu fırsatı kaçırmayın!

Ne fırsatı?

Bursa'yı farklı kılma, fark yaratma fırsatı...

"Yahu bu pandemi döneminde, onca sorun ve sıkıntı varken, başka işin mi yok kardeşim!" diyenler olabilir, ama olsun ben bir Bursa sevdalısı, bir kentli ve eli kalem tutan, düşünebilen, düşündüğünü yazan ve söyleyen biri olarak, bunu da söylemeyi kendime görev addediyorum!

Biliyorsunuz, Osmangazi Belediyesi'nin yanında, Hotel Almira'nın karşısında, Osmangazi Metro İstasyonu'nun hemen dibine Osmangazi Belediyesi bir meydan yapıyor.  

Pandemi münasebeti ve malum kriz nedeniyle de inşaatı ağır aksak ilerliyor.

Her akşam eve giderken yolumun üzeri olduğu için o inşaatı görüyorum ve üzülüyorum.

Bakın, bu fırsatı Kent Meydanı yapılırken Bursa kaçırdı. Kent Meydanı ile metro istasyonuna pekala alttan bir bağlantı yapılıp ana istasyon Kent Meydanı ile bütünleşik olabilir, aktarmasız, kesintisiz T2 hattı inşa edilebilirdi...

Olmadı, oldurulamadı.

Belki ekonomik belki de plansız ve hesapsız hareket edildiği için gerçekleşmedi...

Eski Büyükşehir Belediye Başkanlarımızdan Erdem Saker, bursa.com sitesinde kaleme aldığı konuyla ilgili yazısında, "Yapılan ihale içinde sistem uygulamaya sokulurken, Osmangazi İstasyonu'nda, İstanbul Yolu hattında, Kent Meydanı altından geçecek tünelin ağzı da oluşturuldu. Daha sonraki yıllardaki gelişmeler, gerek yol üzerinde oluşan yeni yerleşimler, gerekse Terminal ve DOSAB oluşumları, Demirtaş'taki büyüme ve artan nüfus, projenin kuzey ayağının da uygulamaya alınması zamanının geldiğini gösteriyordu. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu projeyi dikkate almadan, T2 tramvay hattına başlama kararı aldı ve ihale işlemlerini tamamlayarak inşaata başladı. O günlerde Belediyenin bu kararı veren yetkililerine, İstanbul yoluna ait HRS hattının uygulama projelerinin belediye arşivinde olduğunu, tramvayın artarak oluşacak yolcu yükünü taşıyamayacağını aktardım, herhalde hafif raylı sistemin maliyetinin yüksek olacağı görüşüyle, önerim dikkate alınmadı" şeklinde, sitemini belirtmiş.

Artık bu saatten sonra dönüşü olmayan yola girilmiş.

Ama hiç olmazsa görüntüyü kurtarma açısından bir fırsat daha var... Her ne kadar, bir önceki proje gibi işlevsel olmasa da, Osmangazi İstasyonu'nun dibine yapılan Osmangazi Meydanı'ndan istasyona alttan ya da açıktan direkt bir geçiş yapılabilir.

Geç değil, bu müdahale hem parkın işlevini artırmış olacak, hem de istasyonun, sadece istasyon değil, civarının da görünümünü "çağdaş" bir şekle büründürecek...

Bunun için Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Belediyesi birlikte hareket edebilir, Kent Meydanı'nda yapılamayan Osmangazi Meydanı'nda başarılabilir...

Düşünsenize; Osmangazi Meydanı'ndan hemen direkt alttan Osmangazi İstasyonu'na geçiş olacak, oluşacak canlılığı tasavvur edebiliyor musunuz?

Benzer uygulamayı, ben 2003-2005 yılları arasında yaşadığım İsveç'te, başkent Stockholm'ün göbeğindeki Sergel (Torget) Meydanı'nda görmüştüm...

Adamlar tee 1950'li yıllarda o meydanı tasarlarken, meydan ile Merkez (tren) istasyonunu bütünleşik yapmışlar.

Bakın bundan tam 70 küsur yıl önceden söz ediyorum.

Biz bugün 2020'de bunu yapabilecek imkan ve fırsatlarımız varken yapmıyor, ya da düşünemiyoruz...

Stockholm'ün merkez istasyonu öyle böyle sıradan basit bir istasyon değil, yerin dibinde tam 6 kattan oluşuyor.

Biz o kadar olmasa da (dediğim gibi Kent Meydanı inşa edilirken bu fırsatı kaçırdık) ama Osmangazi Meydanı için benzer bir çalışmayı yaparak, meydan ile istasyonu bütünleşik yapabiliriz.

Yapabilir miyiz?

Evet...

Yapar mıyız?

İşte bundan emin değilim.

Ben bir Bursalı olarak buradan öneriyorum...

Sn Alinur Aktaş, Sn Mustafa Dündar, yapmanız gereken tek şey,

"Gavur(!) bunu nasıl başarmış?" diye bakmak ve bunu Bursa'ya uyarlamak...

Bu kadar...

Hürmetler, saygılar...