Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Hasanağa Mahallesi’nde, ünü, Türkiye’ye yayılan enginarların üretildiği tarlalarda çiftçilerle buluştu. Karaciğer dostu enginarın hasadına başlayan üreticileri dinleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bu yıl coğrafi işaret tescili verdiği Hasanağa enginarının marka haline gelmesi için ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Çiftçinin, en büyük sıkıntıyı, ürünün satış noktasında yaşadığını belirten Başkan Erdem bu konuda bazı girişimlerde bulunmaya başladıklarının müjdesini verdi.

NİLKOOP DEVREYE GİRECEK

Erdem şöyle konuştu: “Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı başvuru sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bu yıl coğrafi işaret tescili verdiği Hasanağa enginarının, bu bölgeye özgün bir ürün olduğunu tescillemiş olduk. Şimdi bundan sonra ürünün nasıl pazarlanacağı ve köylümüzün ürününü bundan sonra nasıl değerlendireceğimiz konusunda bir çalışma yapmamız lazım. Enginarlarımız büyüdü ve tam da hasat zamanı. Pandemi nedeniyle pazarlama konusunda ciddi sıkıntı var. Tüccarlar gelemiyor, buradan ürünler gönderilemiyor. İhracat durmuş durumda. Dolayısıyla bu ürünlerin yurt içinde pazarlanması gerekiyor. Biz de bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bizim NİLKOOP tüketim kooperatifimiz var. Biz de NİLKOOP vasıtasıyla enginarların pazarlanması konusunda bir çalışma yapacağız.İstanbul’da 20-30 alanda bu tür ürünler pazarlanıyor. Hasanağa enginarını da bu pazarlama ağına sokarak ürünlerin değerlendirilmesini sağlayacağız. Çiftçilerimiz endişe etmesin. Ürünlerinin, akıttıkları alın terinin karşılığını alacaklardır” diye konuştu.

‘PAZARLAMADA SIKINTI VAR’

Nilüfer Belediye Başkanı’na yaşadıkları sorunları aktaran üretici Mehmet Akipek de, Hasanağa’da enginar üretiminin geçen yıllara oranla iki katına çıktığını ancak ürünün satışı konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Akipek, “Koronavirüs nedeniyle tüccarlar ve malımızı toptan alan pazarcı arkadaşlar gelmedi bu sene. Enginar kolay yetiştirilen bir bitki değil ama gerekli önlemler alındığında zor olmuyor. Malı üretmekte sıkıntı yok. Çok verimli topraklarımız var, enginarımız çok güzel oluyor. Tek sıkıntımız pazarlama” dedi.

Hasanağa’nın topraklarının enginar üretimine çok elverişli olduğunu belirten üretici Mehmet Akipek, “Hasanağa enginarında kelleler biraz daha büyük oluyor. Hasanağa enginarını alan müşterilerimiz çok daha lezzetli, yumuşak, kılçıksız ve tatlı diyorlar” dedi.

Hasanağa Muhtarı Halil Turan da enginar üretiminin bu yıl arttığını belirterek, üreticilerinin ürünlerinin pazarlanması konusunda destek beklediklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi