Çelebi Mehmet Lisesi, Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi ve Merinos İlkokulu arazilerinde incelemelerde bulunan CHP Bursa İl Başkanı Karaca, Covid-19 salgını sonrası derslik ihtiyacı daha da artan Bursa'da, depreme dayanıksızlık gerekçesiyle yıkılıp yıllar geçmesine rağmen yeniden yapılmayan okulların meydana getirdiği açığın kriz nedeni olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve çağırdı.

"BU OKULLAR PLANLANMADAN, HESAPLANMADAN YIKILDI"

Yıkılan eski Muallim Mektebi yeni adıyla Çelebi Mehmet Lisesi'nin bulunduğu alanda çekilen videosunu sosyal medya hesabından paylaşan Karaca, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Burası Devrim Şehidi Kubilay başta olmak üzere, birçok iş insanı, sanatçı, iş insanı ve ünlünün yetiştiği Çelebi Mehmet Lisesi'nin bulunduğu arazi. İşte AKP iktidarının eğitim politikasının son halini burada görüyorsunuz. Vizyonsuzluk, çapsızlık ve programsızlığın bir örneğini de burada sergiliyorlar. AKP'nin eğitim politikası işte burada yatıyor. Bursa'da birçok okul planlanmadan, hesaplanmadan yıkıldı, yerlerine yenisinin yapılacağı söylendi ama hiçbir adım atılmadı. Şu an çocuklarımız 40 kişilik 50 kişilik sınıflarda ikili eğitim görmek zorunda kalıyorlar. Sorduğumuzda ise hemen inşaatına başlıyoruz deniliyor, yıkılırken biz burayı en kısa zamanda çağın koşullarına uygun bir şekilde inşa edeceğiz denmişti. Ama aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen Bursa'daki birçok okul gibi Çelebi Mehmet Lisesi'nin bahçesi de enkazla molozla bırakılmış durumda. AKP'nin zaten yaz-boz tahtasına dönen eğitim politikası burada bir kez daha saplanmıştır, başarısızlığa mahkum olmuştur" dedi.

BURSA'DA 2017'DEN BUYANA ÇOK SAYIDA OKUL YIKILDI

Hatırlanacağı üzere okul binalarında depremsellik testleri yapıldıktan sonra Bursa genelinde 24 okul hakkında yıkım kararı verilmişti. Bu okullardaki öğrenciler, varsa okulun diğer bloklarına ya da başka okullara gönderilmiş, mevcut dersliklerdeki öğrenci sayısı arttığı gibi, özellikle mesleki ve teknik liselere yeni kayıt döneminde öğrenci alınamamıştı. Yıkılan okullardan Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaklaşık 3.500 öğrenci, Ergin Ağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 1.500 öğrenci olmak üzere toplamda 30 bin öğrencinin mağdur edildiği saptanırken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un Bursa gezisinde konu gündeme gelmişti. AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman'ın da katıldığı toplantıda konuya ilişkin Bakan Selçuk ile görüştüğünü aktarmış, "Sayın Bakan’a, depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bisaş Ortaokulu, Yunuseli Hacı Naciye Kanalici Ortaokulu, Ergin Ağaç Ticaret Meslek Lisesi’nin ödenek bulunamadığı için yenilerinin yapılmadığı bilgisini verdim, destek istedim. Bakan Selçuk da, bir kısmı Dünya Bankası’nın ilgili fonlarından bulunacak kaynakla, bir kısmı da hayırseverlerin katkılarıyla bu okulları yapacaklarını söyledi. Konunun takipçisi olacağız. Bakan Selçuk’un da desteğiyle, yıkılan 4 okulun yerine yenileri inşa edilecek" demişti.

" GÜNÜ KURTARIYORLAR, ARŞİV UNUTACAK ZANNEDİYORLAR"

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un AKP Milletvekili Refik Özen aracılığıyla 4 Aralık 2019'da gelen "okullar yeniden yapılacak" müjdesinin de geleneksel AKP masalı olduğunun geçen sürede net şekilde anlaşıldığını vurguladığı yazılı açıklamasında, "Aradan ne kadar zaman geçmiş? Hiçbir hareket yok. Plan yok, program yok, çünkü para yok. Molozlar ortada duruyor. Biz gündeme getirdikçe moloz temizliyorlar. Demirtaşpaşa EML arazisindeki otlar insan boyuna ulaşmış durumda. Okul yeniden yapılacak diyerek günü kurtarırken, arşiv unutacak zannediyorlar. Masal anlatmayı bırakıp, derhal bu okul sorununu ele almaları gerekiyor. Bursa'nın daha fazla dersliğe ihtiyacı var. Pandemi nedeniyle sınıf mevcutlarının iyice azaltılması da gündemde. Sabahçı-öğleci şeklindeki ikili öğretime bile itirazımız varken, tüm okullarda tekli öğretim isterken, AKP'nin plansız programsız eğitim politikaları yüzünden, derslerin bir bölümü uzaktan eğitimle yapılsa bile 3'lü-4'lü eğitime mecbur durumunda kalacağız, kimse şaşırmasın" diye açıklama yaptı.

Karaca son olarak, sadece 4 okulun yapımını değil, Bursa'da yıkılan tüm okulların aynı isimlerle yapılmasını talep ettiklerinin altını çizdi, Karacabey ve Gemlik'te yıkılan 2, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Yenişehir ve Kestel'de yıkılan 1, Orhangazi'de yıkılan 3, Yıldırım'da yıkılan 4 ve Osmangazi'de yıkılan 8 okulun yeniden eğitime kazandırılması gerektiğine işaret etti.

Editör: Haber Merkezi