İlk olarak Çin'de görülen ancak sonrasında adeta dünyaya yayılmaya başlayan Corona virüsü insanların uykusunu kaçırmaya başladı.

Bazı bilim adamlarına göre aralık ayında Wuhan kentinde başlayan salgının bazı hayvanlarda ortaya çıkıp yayıldığını savunsa da henüz bununla ilgili kesin ve doğru bir veri bulunmuyor. Yok, efendim yılan etinden, yarasadan ve birçok eti yenmeyen hayvanlardan kaynaklandığı söyleniyor.

Peki, Çinliler ilk defa mı yılan yiyor? Elbette hayır. Yıllardır Çinliler bu türlerden yiyor. Neden 2019 yılı itibariyle bu hayvanların etlerinden yenildi diye bir virüs ortaya çıktı.

Bunu böyle düşünürken aklıma 2018 yılında gösterime giren Venom adlı filmin bugün Çin'i felç edip hızla dünyaya yayılan korona virüsüyle ilgili olduğu geldi. Filmde, iddiaya göre virüs taşıyıcı Çinli bir kadın pazarda yılan yiyor ve ardından pazardaki insanları öldürüyor.

***

Kadının elbisesinin göğsünde ise “Corinne” yazısı yazıyordu. Bu bilgileri paylaştıktan, değerli okurlar sizlere de soruyorum; Korona planlanmış bir virüs mü? Ben, ihtimal dahilinde bu virüsün bir yarasa çorbası yemenin dışında çok daha planlı bir virüs olduğunu düşünüyorum; inşallah da yanılıyorum.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’i rakip olarak gören ABD’nin bu virüste etkisinin olup olmadığını yukarıda da belirttiğim gibi bilmiyorum sadece ihtimal veriyorum. ABD-Çin ekonomi savaşı ve virüsün hangi insanlarda ölümcül etkisi olduğuna bakıldığı zaman, Corona Virüsünün bir biyolojik saldırı olma olasılığını gözler önüne seriyor.

Corona virüs, ekonomi tekelini elinde bulunduran Çin ekonomisine ve Çin ile işbirliğine yanaşan yeni finans kapital sınıfına karşı başlatılan biyolojik bir harekâttır. Belki önümüzdeki günlerde Afrika’da Çin mallarının boykot edilmesine, Avrupa’dan Çin’e yapılacak seyahatlerin sınırlandırılmasına kadar varacak ticari bir savaşa şahit olacağız.

Belki bazı ülkeler Çin ile yaptıkları ticari işbirliği anlaşmalarını bile dondurabilirler. ABD’li yatırım bankası JPMorgan, Corona virüsü salgınının Çin’deki ekonomik büyüme oranını ciddi şekilde düşüreceği öngörüsünde bulundu.

***

2020’nin ilk çeyreği için Çin büyüme tahminini yüzde 6.0’dan yüzde 5.6’ya çeken banka, tüm yıl içinse tahminini yüzde 5.9’dan yüzde 5.8’e düşürdü. 14.1 trilyon dolarla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, küresel gelirde yüzde 16.4’lük dev bir paya sahip.

Hali hazırda küresel ekonomi ve Çin’deki yavaşlama ciddi sorunlara neden olurken, şimdi salgın nedeniyle yavaşlamanın şiddetlenmesi riski bulunuyor. Çin son 30 yılda ortalama yüzde 9.4’lük olağanüstü bir büyüme oranı yakalamıştı ancak ticaret savaşının da olumsuz etkisiyle 2019’da bu oran yüzde 6.1’e geriledi. Peki, virüsün etkisi ne durumda. Son 24 saatte 43 kişi daha hayatını kaybetti.

- 1982 yeni vaka tespit edildi.

- 102 binden fazla kişi müşahede altında.

Çin'de Corona virüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 305'e yükseldi. Sözün özü insanlık acımasız bir devri yaşıyor.

Para, pul her şeyin önüne geçmiş. Temennimiz ülkemiz dahil diğer geri kalan ülkelere de bu virüsün yayılması.