Çin'den başlayarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen Corona Virüs (COVID-19) bulaşma yolu olarak en hızlı ve kontrolü en zor olan, solunum yolu ile bulaşan bir virüs.

Bu virüsle tüm dünya bu vebanla etkin mücadele ediyor. Gelin görün ki öyle virüslere şahit olduk ki Çin’den gelen virüsü unuttuk. Kısaca bu virüslerden bahsedecek olursak virüsü fırsat bilen insanlık düşmanları 3 ay önce 12 liraya satılan maske şimdi 52 liraya satıyor.

Bu fiyata da maske bulmak zorlaştı. Kaostan nemalanan bazı gruplar da sosyal medyadan korku yaydı. Bir afet olduğunda sadece kendini düşünen insanlara bir kez daha rastladık. Adeta kıtlık varmış gibi marketlere dayananları ve evini ufak bir bakkal dükkanına dönüştüren zavallıları gördük.

***

Markette sepetini doldurup öte yandan boş raflara bakıp bir şeyin kalmadığını çaresizlikle izleyen yaşlı amcayı herkes gördü. Nerede kaldı Müslümanlığımız nerede kaldı ahlakımız. Bu toplum her şeyden önce şunu bilmeli ki ahlak dinden önce gelir. İslamiyet’te ahlaksız Müslüman yoktur. Devlet virüsten korunmak için herkes kendi OHAL’ini kendi ilan etsin dedi.

Dinleyen olmadı. Toplum olarak neden yasakları sever okuduk. İllaki çıkmayın, yapmayın vs.... diye yasak mı getirsin. 65 yaş üstü insanlar çakmasın deniliyor uyan yok. Elbette yaşlılarımızı düşünelim belki bir gelininin biri oğlunun biri de kızının evindedir.

***

Onları da düşünelim incitmeden süreci anlatalım. Ama nafile... 3 gün üst üste sağlık çalışanlarını alkışladık çok güzel ve olması gereken bir şeydi. Birileri yazar aydınız diyen sözde kişilik alkışı başka yere çekti. Sağlık çalışanlarının alkışa değil anlayışa ihtiyacı var. Çok acil olmadı mı sağlık çalışanlarını meşgul etmemek alkıştan daha iyi bir teşekkürdür.

Olayın başka yüzü de insanlara evden çıkmayın diyoruz iyi de bu insanlara evinden çıkmamaları için ne gibi bir ekonomik katkı sağladık. İşçi asgari ücretle çalışan evi kira olan mecbur çıkacak dışarıya. Küçük esnafa katkı sağlanmalı.

Bazı belediyeler güzel kararlar aldı dar gelirli ailelerin faturalarında erteleme ve kolaylık sağladı. Tıpkı bilim kurulu gibi ekonomi ve sosyal yaşamda tahribata yol açmaya imkan sağlamayacak bir kurul oluşturulmalı. Elbette corona virüsünü atlatacağız ancak geride bırakılacak sosyo-ekonomik tahribat İÇİN derhal önlem alınmalı.