BALKANTÜRSİAD Başkanı Berat Tunakan, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı proğramda ekonomide en önemli hususun ‘güven’ olduğunu belirtti, içeride ve dışarıda yeniden güvenin tesis edilmesinin birinci öncelik olması gerektiğine işaret etti, işsizliğin üstesinden hep birlikte gelineceğine dikkat çekti Toplantıya; AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Atilla Ödünç, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık ile CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

BORÇLARINI ÖDEYEMİYORLAR

Tarım Kredi Kooperatifleri ile bankalara borçlu olan çiftçiler, oranı yüzde 60’ları bulan yabancı sermayeli özel bankalardan kredi almak zorunda kalıyor. Cazip ödeme kolaylığı sunan bu bankalar, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda teminat gösterilen arazilere acımasızca el koyuyor. Bu çerçevede Bursa’nın Karacabey ilçesinde binlerce dönüm arazi yabancı ortaklı bankaların eline geçtiği belirtiliyor. Bunca olumsuzluğa rağmen, özel bankalar çiftçinin tarlasına el konulmasıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor. BALKANTÜRKSİAD’ın toplantısına katılan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, çiftçinin tarlasına el koyan bankalarla ilgili iddialara açıklık getirmek yerine, dünyada ekonomik büyümenin yavaşladığından söz etti. İşte Ateş'in sinerji yoplantısında yaptığı konuşma: “Merkez Bankasının 250 baz puan indirme kararıyla bin baz puan geri geldi. Bunun böyle süreceğini düşünüyoruz. Bir taraftan da öncü göstergeler, sanayinin de yavaş yavaş dönmeye başladığını gösteriyor. Bu da ileriye doğru bize büyüme ışıltısı veriyor. İçinde bulunduğumuz yılı, bire yakın bir büyümeyle kapatacağız. Türkiye için bu, çok düşük bir büyüme ama tüm dünyada büyümenin yavaşladığını görüyoruz. Almanya bile resesyona girme tehlikesiyle karşı karşıya. O bakımdan çok önemli bir gösterge olmaktan çıktı. Önümüzdeki yıl itibarıyla tekrar eski seyrine doğru büyümenin yükseleceğini göreceğiz” diye konuştu.

'KAPESİTE KULLANIMINDA YÜKSELME EĞİLİMİ VAR'

“Daha önce yine 33'ler mertebesine kadar çıkmış olan faizlerin yarıdan alta düştüğünü, 14-16-18 bandında, geniş aralıkta seyrettiğini görüyoruz. Bu da iş yapanlar, yatırım yapacaklar açısından çok faydalı. Geçtiğimiz yıldan bu yıla toplam yatırım harcamalarında çok ciddi, yüzde 22'nin üzerinde azalma var. Bu, Türkiye'nin alışık olduğu bir şey değil. Kapasite kullanım oranlarının yükselme eğilimini ve PMI denilen öncü göstergenin üretimde artık başını yukarı çevirdiğini ve bu çerçevede büyümenin peşi sıra geleceğini söyleyebiliriz. Hal böyle olunca 'nispeten düşük enflasyon, düşük faiz ortamında büyümeyi nasıl gerçekleştiririz' modeli üzerinde yoğun bir çalışma var. Ülkemiz, büyük bir ülkedir. Bunu da başaracağımıza en ufak kuşkum yok."

Editör: Haber Merkezi