Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı tüketici enflasyonu Temmuz 2017’den beri ilk defa tek haneli rakamlara geriledi. Tabii ki bu habere her vatandaş sevinmiştir.

Ancak gerçek tek haneden çok farklı bir boyutta. Enflasyon düştü fiyatlar artmaya devam ediyor. Vatandaşın alım gücü günden güne düşüyor.

Elektrik fiyatlarındaki artık otomatikman vatandaşın sofrasını etkiledi. Elleri nasırlı öpülesi anneler artık kışlık derin dondurucuda muhafaza ettiği ürünleri yapmamaya başladı. Çünkü aldığı, dolaba koyduğu ürünün maliyetini hesaplıyor bir de derin dondurucunun yıllık elektrik faturasını hesaplıyor bir de bakıyor ki astarı yüzünden pahalı ya mal oluyor.

Keşke enflasyon tek haneli olsaydı kim istemez ki... İnanın durum bunun çok ötesinde bir halde. İnsanların alım gücü düştü. İnsanlar zorda...

ekonomist değerli büyüklerime işin aslını sorduğumda bana bu tek hanenin baz etkisiyle olduğunu söylediler. Peki nedir baz etkisi diye sorma gereği duydum. Malum hepimiz damat bey kadar ekonomik bilgiye sahip değiliz. Buyurun bakalım baz etkisi ne anlama geliyor. Enflasyonda eylül ‘baz ayı’ olarak niteleniyor.

Enflasyon oranı, bir yıl önceki aynı ayın TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla bir önceki sene endeks değeri ne kadar yüksek ise haliyle yıllık artış oranı da o kadar az gözüküyor. Kısaca olay şudur: Enflasyonda sadece ve sadece baz etkisine bağlı bir gerileme yaşanıyor ama altta kazan adeta kaynamaya devam ediyor.

2010-2017 arası ortalama artışların oldukça üzerinde bir artış var. Ve bu artışlar kasım-aralık aylarında vatandaşı bayağı bir hırpalayacak. Hayat pahalılığı, maalesef enflasyonun çift haneden tek haneye düştüğü haberleriyle, açıklamalarıyla olmuyor.

Ürünlerin yükselen fiyatı emekçinin belini büküyor. Asgari ücretlinin alım gücü her geçen gün düşüyor. Yılbaşında 2 bin 20 TL olan asgari ücret şimdi 323 Avro’ya denk geliyor. Altında son model araban ve devletin imkanlarını sonuna kadar kullanırsan çarşı, pazar ve evdeki yangından anlamazsın. Hatta bu yangının dumanını insanlar mangal yakıyor dersin.

Çünkü sen yokluk nedir bilmiyorsun. Senin işin yalakalık...

Ey namuslu yetkili Türk vatandaşı lütfen bu gidişatı bir görün. Bırakın ensesi kalım, yatında Amerika bayrağı gölgesinde kızlarla poz verenlerin borcunu silmeye. Benden bu kişilerin borcunu siliyoruz kabul ediyor musun dediniz mi? Bırakın beni, bu parada 82 milyonun ve tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Dünya fani kul hakkıyla Allah’ın huzuruna çıkmayın.

Siz de ey gerçeği görmek için direnen yurttaşlar; lütfen borçlarınızı, 1 yıldır bakkala olan borcunu ödemeden sağda solda siyaset yapma. Konuşunca mangalda kül bırakmıyorsun ballandıra ballandıra söz arasında yudumladığın çayın parasını lütfen öde öyle çık kahveden...