Sosyal hakların en başında emeklilik geliyor. Hatırlanacağı gibi iktidar, seçim öncesi ev hanımlarının emekli olabilmeleri için olanakların arttırılacağını açıklamıştı. Şimdi ev hanımlarını sevindiren süreç başlatıldı. 
Emeklilik için ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta sistemine dahil olmaları belirtildi. İBS, çalışmayan, çalışamayanlar için sosyal güvence oluyor. Böylelikle ev hanımları prim ödeyerek emeklilik hakkı elde ediyorlar. 

Bazı şartların yerine getiren ev hanımları kolaylıkla emekli olabiliyorlar. Öncelikle, evlilik tarihi önemlidir. Ev hanımlarının 1995 yılı öncesinde resmi nikah ile evlenmiş olmaları gerekmektedir. Ayrıca, ev hanımlarının doğum tarihi de belirleyici bir kriterdir. 1970 yılı öncesinde doğmuş ve en az 50 yaşında olan ev hanımları, emeklilik için başvuruda bulunabiliyorlar.

T.C. kimlik numarası 0,2,4,6,8 ile bitenlere süper müjde! Hesaplara 16 bin Lira yatacak T.C. kimlik numarası 0,2,4,6,8 ile bitenlere süper müjde! Hesaplara 16 bin Lira yatacak

Emeklilik başvurusu ve süreci artık daha esnek hale getirildi. 25 yıl evli kalmış ve 50 yaşını doldurmuş olan ev hanımları emeklilik hakkına sahip olabilirler. Çalışmış olunmaması durumunda dahi, doğum borçlanması, yurt dışında ikamet etme ya da geçmiş çalışma sürelerine borçlanma gibi seçeneklerle emeklilik hakkı elde edilebilir. Ancak emeklilik için gereken prim günü ve emeklilik yaş şartları yine geçerliliğini korumaktadır.

Birçok ev hanımı, hiçbir sigortalarının olmadığını ve şu an çalışamadıklarını belirtiyor. Ancak emeklilik için mutlaka çalışmak gerekmiyor. İsteğe bağlı sigortalılık sistemi sayesinde her ay bir işyerinde çalışıyormuş gibi SGK’ya prim ödeyerek ileride emekli olma imkanına kavuşabilirler. Ödenen primler aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası’nı da kapsadığı için hastanelerden de sigortalı olarak yararlanabilir, bakmakla yükümlü oldukları çocuklarına da bu imkanı sunabilirler. Bu süreci başlatmak için en yakın Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvurabilirler.

Ayrıca, özel şirketlerden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olarak 10 yıl sonra ve 56 yaşını doldurduklarında toplu para veya emekli maaşı alabilme imkanları bulunmaktadır. Burada da yatırılan paranın yüzde 25’i kadarını devlet eklemektedir. Bu seçenekler sayesinde ev hanımları, gelecekteki mali güvencelerini sağlayabilirler.

Ev hanımları için emeklilik hakkı artık daha erişilebilir ve esnek hale gelmiş durumda. İsteğe bağlı sigortalılık ve bireysel emeklilik gibi seçenekler sayesinde emeklilik hayali ev hanımları için de gerçek oluyor. Bu fırsatları değerlendirerek, emeklilik dönemlerini daha güvende ve rahat bir şekilde geçirebilirler.
 

Editör: Bilal Kayaaltı