Gazetecilik mesleğine adım attığımızda usta çırak ilişkisine binaen ustalarımız yaptığımız bir haberin her şeyden önce doğruluğunu sorgulamamızı isterdi.

Editörlerimiz bize bu haber doğru mu, teyp kaydı var mı, belge veya yazılı bir açıklama var mı diye sorarlardı.

Bunu neden yazıyorum malum, Türkiye son günlerde Sözcü yazarı tecrübeli diye bilinen Rahmi Turan’ın teyide muhtaç olduğu halde kaynağından aldığı bilgiyle bir CHP’linin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiğini köşesine taşımasıyla meşgul oldu.

Elbette böyle bir iddia muhattabını töhmet altında bırakır.

Gazeteci toplumun Gören gözü duyan kulağıdır. Bu sebeple gazeteci çok dikkatli davranarak haber yapmalı. Haberini yukarıda da bahsettiğim gibi bir kaynağa bir belgeye dayandırmalıdır.

Gazeteci bunu yapamıyorsa avam bir dille mahalle dedikodusu ötesinde başka bir iş yapmış olamaz. Her zaman toplumda dilden dile dolaşan bir söz vardır. ”Yarım hekim candan yarım hoca dinden eder” diye.

Yanlış bilgi, belgesiz, teyide muhtaç haber yapan gazeteci de toplumu fazlasıyla gerer. ‏

Sözcü yazarı Turan ne yaptı; çıktı töhmet altında bıraktığı kişilerden özür diledi. Yeterli mi elbette değil bir trafik kazası gibi de geçiştirilemeyecek bir vaka.

En başta gazetecilerden özür dilemesi gerekirdi çünkü gazeteciler doğru haber, kaynağı belgeli haber veren halkın nazarında bir vicdan vazifesi gören fikir işçileridir.

Bir usta gazetecinin mesleğinin son demlerinde bunu yapması onun geçmişteki tüm haber ve yazılarına gölge düşürmüştür. Gazetesi bile bu haberden dolayı itibar kaybına uğramıştır. Çevremde bu gazetenin müdavimleri artık bu gazeteyi almayacaklarını söylüyor.

Gelin gazeteciliğin itibarını zedeleyecek nitelikteki davranışlardan vazgeçelim. Menfaat ve yaranma adına haberler yapmayalım. Birileri üzülecek diye gerçekleri saklamayalım. Güvenilir olalım tarafsız ve etik haberler yapalım.

Çünkü toplumda aşırı derecede gazetecilere karşı bir önyargı mevcut. Gazeteler aynı manşetle çıkıyor. Nerede tarafsızlık. Nerede araştırmacı gazetecilik.

Gelin bu mesleği yapanlar daha ciddi, daha gerçekçi ve ahlaki olalım. Tutulan yol yol değil tarih iftira ve yalancıyı çöplüğe atar namına kariyerine ve kademesine bakmaz.