Yunuseli Havaalanı arazisi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, ‘Uydu Kent’ olarak değerlendirileceği açıklamasıyla yeni tartışmalara yol açtı. İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak da, göreve gelen her belediye başkanının bu alanla ilgili farklı çalışmaları olduğunu ve bu soruna son noktayı Alinur Aktaş’ın koyabileceğini belirtti. Öte yandan Bursa kamuoyu, kentin en önemli nefes alan bölgesinin ranta kurban edilmemesini isterken, Aktaş’ı yanlıştan dönmeye davet ediyor.

‘SİVİL HAVACILIĞIN UYGULAMA ALANI’

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Yunuseli Havaalanı ile ilgili Aktaş’ı göreve davet ettiği açıklamasında şunları söyledi: “Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması gereğince 1940’lı yıllarda yapımına başlanan, gerekli tedbirler alınamadığı için kaçak yapılaşmayla etrafı çevrilen Yunuseli Havaalanı birçok kez kent gündemine gelmiştir. 1995 yıllarında Milli Savunma Bakanlığı tarafından genelge gönderilerek NATO standartlarında bir hava alanı yapılması istenen ve sonuç alınamayan havaalanının, Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından Yunuseli Havaalanı Mania Planlarına uymadığı tespit edilmişti. Uçuşlara kapatılan havaalanı, Sabiha Gökçen’e ulaşımın kolaylaşması ve Yenişehir Havaalanlarının açılmasıyla talep görmemeye başladı. Yunuseli Havaalanı, günümüzde sadece sivil havacılık faaliyetleri için kullanılır hale geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe’nin yeniden kullanıma açılması için çaba harcadığı fakat sonuç alamadığı havaalanı 1400 dönüm alanı ile yatırımcıların da takibi altında.Yani standartları yüksek bir havaalanı hedefinden zemin+5 kat konut yapılmak suretiyle adeta uydu kent alanına dönüştürülme düşüncesi Bursamız adına bir kayıptır ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur” dedi.

HATADAN DÖN AKTAŞ

Mehmet Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göreve geldiği günden bu yana konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve projeleri merak edilen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da farklı değerlendirmelerde bulunurken son olarak yaptığı, “Bir kez daha hata yapma lüksümüz yok. Henüz kesinleşmiş bir şey yok ama o bölgeye kentsel dönüşüm yaparsak binalar zemin+5 katı geçmeyecek. Ayrıca yeşil alanlar korunacak, sosyal donatı alanları yaratılacak.” açıklaması bizleri kent adına endişelendirmiştir. Bölgede çok katlı yapılaşmanın arttığı gözlenirken kentin ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilecek böyle bir alanının yapılaşmaya açılmasını doğru bulmuyoruz. Bir problemi çözerken yeni problemler yaratmamak gerekiyor. Bu arazinin konut alanı olarak kullanılmasıyla zaten sıkışık olan bu bölgeye yeni ulaşım ve alt yapı problemleri yaratması kuvvetli muhtemeldir.”

‘MİHRAPLI PARKI GİBİ ÖRNEK PROJE OLSUN’

Albayrak ayrıca: “Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bu alanı kent faydasını gözeterek değerlendirmesi önemlidir. Kentlinin nefes alabileceği alanlar arttırılmalıdır. Reşat Oyal Kültür Parkı, Botanik Park, Mihraplı Park gibi değerli alanların kente kazandırılması gerekli. Bu alanları kentimize kazandıran belediye başkanlarımız kazandırdıkları bu değerlerle anılıyorlar ve anılacaktırlar. Yunuseli Havaalanı arazisinin de bu yönde değerlendirilmesi ve kentimize REKREASYON alanı olarak kazandırılması gereklidir.Hatta yakın çevresindeki Mihraplı ve Botanik Park ile entegre bir fonksiyon kazandırılarak çeşitli sportif aktivitelerin yapılabileceği ve gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz güzel bir eser oluşturulabilir. Diğer taraftan kentimizde şu an hangi yapıların güvenli hangi yapıların güvensiz yani depreme dayanıksız olduğunu dahi bilmiyoruz. Hangi bölgenin, hangi mahallenin, hangi binaların kentsel dönüşüme tabi tutulacağının bir envanteri bir planlaması yok. Şayet söz konusu olan -ki olmalı- Bursa’daki kaçak yapılaşmış bütün yapılar ise bunları Yunuseli havaalanına arazisine sığdırmak mümkün değil.Kentsel dönüşümün doğru ilerleyebilmesi için öncelikle atılması gereken birçok adım var. Bunlardan birisi ve en önemlisi bütün etkenlerin dikkate alınarak gerekli dönüşüm planlamalarının yapılması, Bursa’nın merkezinin gelecek afetlere hazırlık adına uygulanabilir bir planının oluşturulmasıdır” şeklinde ifadelere yer verdi.

‘KENDİ İSMİYLE ÖZDEŞLEŞMELİ’

Doğanbey ucubelerine kimsenin sahip çıkmadığını hatırlatan Albayrak, “Ayrıca 1999 Depremi’nde toplanma alanlarının ne kadar önemli olduğunu yaşamış bir kent ve kentli olarak bu ve benzeri alanlarımıza dokunulmaması gerektiği açıktır. Nihai hedefimiz toplanma alanına muhtaç hale gelmemek olsa bile.Tüm bunlar değerlendirilerek kararların verilmesi kaçak yapılaşma ve yüksek yapılarla sıkışan kentin nefes alınabilecek alanlarının arttırılması için yatırımlar yapılması önemlidir. Bunu sağlamanın yolu kentin dinamiklerinin görüşleri doğrultusunda doğru karar vermekten geçiyor. Unutulmamalı ki ülkemizin en kötü uygulaması olan Doğanbey de kent yararına diye tasarlanmış ve yapılmış projedir. Ve bugün kimse sahip çıkmamaktadır. Üstelik üzerinden yaklaşık 10 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın tüm bu kriterleri değerlendirerek havaalanını arazisini tıpkı Kültürpark gibi, Botanik Park gibi, Mihraplı gibi kendi ismiyle özdeşleşebilecek bir proje ile sonuca ulaştıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi