Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT - SYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, İndependentturkish'ten Can Bursalı’ya konuştu. Özüpak, Erdoğan’ın yanıltıldığını belirtti, İskandinav ülkelerinde emekliler dünyayı gezdiğini, ama Türkiye’de emeklilerin maddi olanaksızlıklardan Ankara'dan İstanbul'a zor gittiğini hatırlattı.

Özüpak, "İskandinav ülkelerindeki emekliler gibi kesinlikle yaşayamayacağız. Orada emekli olanlar refah seviyesinden dolayı dünyayı gezebilecek konumdalar. Bizde bugün aylık bağlanma oranları yüzde 70'ten yüzde 28'lere kadar düşmesi söz konusu. Türkiye'de asgari ücretli ve biraz daha üstünde maaş alanlara maaş bağlanma oranı bin lira ile bin 500 lira arasında değişiyor. Bu parayla yaşayabilmek mümkün mü? 2 bin 20 liralık asgari ücret bile yetmiyor. 28 -30 yıllık emeğin karşılığı bin lira civarında olacak. Sadaka niteliğinde bir ücretten bahsediyoruz. Biz EYT'lilerin çoğunluğunun çocukları üniversite eğitimi görüyor ya da evlilik çağına geldi. Çok ciddi masraflar bunlar. Ayrıca ciddi oranda bir genç işsizlik söz konusu. Bizim kazanılmış hakkımızın iade edilmesiyle genç nüfusa da bir istihdam ortamı hazırlanacak. Ama bağlanacak maaşlarla maalesef mezara kadar çalışmak zorunda kalacağız. Dünyayı gezmek bir yana, İstanbul'dan Ankara'ya zor gidersiniz bağlanacak maaşlarla. Bizim mücadelemiz yalnızca emekli olmak üzerine değil. Bağlanacak maaş oranlarıyla ilgili de mücadelemiz sürüyor" dedi.

Dünya Bankası'nın verilerine göre ise, İskandinav ülkeleri olarak anılan Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka'nın kişi başına düşen milli gelir şöyle:

Finlandiya: 47 bin 750 dolar
Danimarka: 60 bin 190 dolar
İsveç: 55 bin 40 dolar 
Norveç: 80 bin 790 dolar

Türkiye'de ise bu rakam 10 bin 380 dolar.

Editör: Haber Merkezi