Rus haber ajansları 5 Eylül Cumartesi günü ilginç bir temel atma töreni haberini dünyaya duyurdu. Suriye’nin Hama iline bağlı ve İdlib cephe hattına yakın Skabliya şehrinde, İstanbul’da Ayasofya’ya cami statüsünün geri verilmesi sonrası Ayasofya’nın benzeri yeni bir kilise inşaatına başlandığı ilan edildi.

Rusya’da propaganda yayınlarıyla tanınan “Federal Haberler Ajansı”, temel atma töreninden görüntüler paylaşarak, Suriye’deki söz konusu kilisenin Rusya Savunma Bakanlığı katkılarıyla bir yıl gibi kısa sürede tamamlanacağı vurgusunu da yaptı. Haberlere göre, Suriye’de Ayasofya’nın taklidinin genelde Hristiyanların yaşadığı Skabliya şehrinde inşa edilmesi kararını Hama bölge Metropoliti Nikola Baalbaki verdi, inşaat için gerekli araziyi ise Esad yanlısı Hıristiyan milislerin komutanı Nabil El Abdullah tahsis etti.

1 YILDA TAMAMLANACAK

Taklit Ayasofya’nın temel atma töreni haberinin en ilginç noktası ise, bu törene Rusya’nın Suriye’deki askeri birliklerinin eski komutanı Korgeneral Aleksander Çayko’nun da katılmış olması. Şu anda Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı görevindeki Korgeneral Çayko törende yaptığı konuşmada kilisenin bir yılda tamamlanacağına inandığını ve projenin bir an önce bitmesi için Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin katkıda bulunmaya hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca tören alanına asılan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Metropolit Bishop Nicola Baalbak’ın bir arada olduğu dev resim dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi