Bursa’nın en önemli yeşil alanının imara açılmasına karşı çıkan muhalefet, kitlesel etkinliğini gerçekleştirdi. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti il başkanları, ‘Yunuseli betonlaşmasın’ temalı basın açıklamasına, İYİ Parti Grup başkanı İsmail Tatlıoğlu, CHP PM Üyesi Umut Akdoğan, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey de katılım sağladı.

Basın açıklamasında ilk konuşmayı yapan DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz şunları söyledi:

‘KİBRİ BIRAK AKTAŞ’

"Bursa'nın bir değerine sahip çıkmak için buradayız. Çok uzun zamandır Bursa'yı Bursa'yı sevmeyen insanların yönettiğine şahidiz. Alinur Bey'e sesleniyorum. 400 dönümlük Botanik Park'tan Bursalılar yararlanırken hangi akla hizmet, kimden izin alarak Bursalıların kendi cebinden ödediği paralarla Bursa halkına mal olmuş 750 dönümlük bir araziyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devrettiniz? Bursa'yı yönetenlerin Bursa'nın farkında olmadığını dile getirmek istiyorum. Yunsueli'nin kimin olduğunun farkında değiller. Bir imza ile bunu başkalarına devredemeyeceklerinin farkında değiller. Bu alanın etrafında yaşayan 140 bin insanın ne düşündüğünün farkında değiller. Yeşilin farkında değiller. Depremin farkında değiller. Başkan demiş ki ' gelsinler ben onlara anlatayım'. Bu kibrin farkında olmasını diliyorum. Bu şehre yazık etmeyin."

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız yaptığı konuşmada:

‘KATLİAMA İZİN VERMEYECEĞİZ’

"Buranın Bursa’ya çok önemli hizmetleri olmuştur. Stratejik olarak çok büyük katkıları olmuştur. Mevcut statüsünün korunmasını istiyoruz. Böylece mevcut yapı stoku korunmuş olacaktır. Her şeyin rant olduğu bir dönemde bırakın burası yeşil kalsın. Bursa beton kent olma yolunda hızla ilerliyor. Buna izin veremeyiz. Burası Bursalıların. Bursalıların izni olmadan böyle bir katliama izin veremeyiz. Bu çevrenin imar yoğunluğunun artmaması lazım. Bu bölgeye 5-10 bin konut yapılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bursa trafiği zaten bunu kaldırmaz. Bir afet durumunda burası bir nefes alma yeridir. Gerekirse burada bir havacılık müzesi olabilir. Bir teknofest düzenlenebilir burada. Yeşil kalabilir. En son TOKİ Bursa’ya geldiğinde Doğanbey çıktı ortaya."

Demokrat parti Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan ise şunları söyledi:

‘BURSA’YA ZARAR VERİYORLAR’

"Millete rağmen siyaset olmaz. ‘Nasıl olsa seçildik, kimse biz müdahale edemez' anlayışıyla siyaset olamaz. Gün gelecek herkesin görev süresi bitecek. Yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla anılacağız. İsterlerse hürmetle anılacaklardır. Ama burada yanlış yaparlarsa Bursa’ya zarar vermiş kişiler olarak anılacaklardır. Gerekli demokratik mücadeleyi ve hukuksal mücadeleyi yapacağımızı belirtmek istiyorum."

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu:

‘750 DÖNÜMÜ VERİRKEN BİZE Mİ SORDUN AKTŞ?’

" Bir Bursalı olarak, Bursa’da yaşamaya niyetli insanlar olarak Bursa’nın doğasına, yeşiline sahip çıkmak ve çevre, doğa, kentleşme adına kötü gidişe dur demek için buradayız. Biz 6 siyasi parti il başkanları olarak hızlıca bir platform kurduk. Mutlaka akademik odalar, STK’lar ve kanaat önderleri ile birlikte bu platform çatısı altında yarınlar için, bu topraklar ranta kurban gitmesin diye mücadele edeceğiz. Stadı gördüğümüz için, Doğanbey’i gördüğümüz için endişe ediyoruz. Sayın Aktaş demiş ki ‘gelsinler ben izah edeyim’. Ama şunu soruyorum. 750 dönümü verirken bize mi sordun? Verdikten sonra mı bize, Bursalılara soracaksın? Bugün Diyanet İşleri Başkanı Bursa’da. Yüce dinimizin yeşile, insana, tabiata verdiği önem ortada. Yunuseli için bir destek mesajı da ondan beklediğimi ifade ediyorum."

CHP Bursa İl Başkanı İsmet karaca,

Yunuseli Havaalanı arazisinin Bursalıların bağışları ile alındığına dikkat çeken CHP Bursa il Başkanı İsmet Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

‘DOĞANBEY’İ BİZ Mİ YAPTIK?’

"Bulunduğumuz bölge 1400 dönüm. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yoksul halkın bağışları ile alınmış. Bundan sonraki süreçte yargı yolunu arayacağız. Havaalanı yapılmak kaydıyla gönüllü bağışlarla alınmış burası. Bursa Büyükşehir’e devredildikten sonra rant çevrelerinin uykusu kaçıyor. Diğer büyükşehirlerde rantı kesilen çevreler gözünü buraya diktiler. Stadımızı yıktılar, yeni yer içinize sindi mi? Bursa vizyonsuzlukla yönetiliyor. Ama ceremesini biz çekiyoruz. Buradan çıkınca evimize kaç dakikada gideceğiz? Bursa bunu hak ediyor mu? Aktaş, Doğanbey gibi olmayacak diyor. Sanki Doğanbey’i biz yaptık. 8-10 bin konutluk bir proje hazırlanıyor ama Başkan bizi basın yolu ile devat ediyor. Bu kentin dinamikleri var. Aklın yolu bir. Bir ortak akılla buranın geleceğine karar vermeliyiz. Ama kesinlikle betona ve ranta dönüşmemeli. İnandırıcılıkları hiç yok. Alinur Aktaş’ın başlayıp bitirdiği bir iş yok. Bursa proje çöplüğüne döndü. Kaynaklarımız heba oluyor. Son olarak gözlerini buraya diktiler. Buranın betona ve ranta kurban gitmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Alinur Aktaş'ın önünde tarihe geçmek için bir fırsat olduğunu belirterek,

‘TARİHE GEÇ, YEŞİLİ KORU’

"Bizler yerel yöneticiler olarak böyle bir alan bizim elimizde bulunduğu zaman yüzümüz gülüyor. ‘İşte rekreasyon alanı, bu alanı nasıl kente katabiliriz’ diyoruz. Nasıl merhuöm reşat Oyal bize kültürparklı emanet etmiş. Hala hayoır duaları ile anıyoruz. Erdem saker botanik parkı hediye etmiş. Hikmet şahin mihraplı parkı ilem ilgili çalışmaları yapmış. Aktaş’a sesleniyorum. İşte sana tarihe geçmek için fursat. Gelin 1400 dönümün hepsini yeşil alan olarak koruyalım. Ve siz de tarihe geçme fırsatı yakalayın."

Bursalıların rızasının olmadığına dikkat çeken CHP PM Üyesi Umut Akdoğan, açıklamasında şu mesajları verdi:

‘ BURSALILRIN RIZASI VAR MI?’

"Ben burayı daha önce görmemiştim. Ama altın değerinde bir yer olduğunu kavradım. Bunun 750 dönümünü Çevre ve Şehircilik bakanlığına devrediyormuş Büyükşehir. Bu araziye Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı bir Ankaralı olarak beni niye ortak ediyor. Bursalıların arazisine Ankara’yı niye ortak ediyor? Burası ne yapılacak bakanlığın bir açıklaması var mı? Bursalıların rızası var mı? Hayır. Ne var? Rant var, beton var, talan var."

Önceki dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da yeşil alan kalmadığına vurgu yaparak:

‘ NEFES ALAMIYORUZ’

"Bir Bursalı olarak, 20 yıl kent yöneticiliği yapmış biri olarak Bursa’nın bağrına batırılan hançerlerde mutlaka ve mutlaka orada olup sizlerin yanında yer alarak o kenti koruma konusunda mücadele den bir kardeşiniz olarak burada yapılması düşünülen her türlü betonlaşma projesine karşı çıkıyorum. Kesinlikle korunmak zorundadır. Sadece bu alan değil bu alanın etrafında bulunan kamu alanlarının da birlikte korunması gerekiyor. Bursa’da Uludağ sırtlarından baktığınızda beton görüyorsunuz. Yeşil alanların tamamına yakını Kültürpark ve Merinos dışında mezarlıklar. Temiz havaya ihtiyaç duyan Bursalılar ne olur bu alanlara sahip çıkın. Yunuseli sadece göstergedir. Ardından Nilüfer’deki Cephanelik gelecek. Hastane Alanı gelecek. Yıldırım’daki DSİ alanı gelecek. Bu alanları korumak 3 milyon Bursalının hakkıdır. Doğacak çocukların hakkıdır bu. Bursalılar bu alanı korumalı. Kent yöneticileri de bu alanların korunması konusunda taahhütlerini yerine getirmek zorundadır. Betona hayır, yeşile evet."

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın seçim beyannamesinde Yunuseli Havaalanı’nın olmadığını söyleyen İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ise şunları söyledi:

‘BUNLAR TALİMATLI PROJELER’

"Bursa ittifakını kutlarım. Gerçekten bir talan ittifakı var ve ona karşı bir Bursa ittifakı var. Bu talan ittifakı Bursa’ya ait değil. Sayın Belediye Başkanı Sayın Erdoğan ile İstanbul’da görüştü ve ardından projeleri dile getirdi. Rivayet o ki millet ittifakı İstanbul ve Ankara’da rantın suyunu kesti. Bu zihniyet şimdi Bursa’dan oralara rant taşıma peşinde olacak demiştim. Bunlar talimatlı projeler. Bursa’nın aklıyla çıkmış değil. Bu projelerin tamamının sahiplerine sesleniyoruz. Anlamadığınız bir şey varsa anlatalım. 10 yıldır Bursa Büyükşehir’de bir çirkinlik yarışı var. Talimatlı projelerin talimatını yerine getirmek için bu dünyasını ve ahiretini zora sokanlara sesleniyorum. Burası Bursa’nın arazisi. Gelin referandum yapalım. Osmangazi’de ya da Bursa’da buna Bursalılar karar versin. Size saraylarda talimat verenler değil. Milletin kararına saygı duyalım. Gelin bunu sorun. Aktaş’ın seçim beyannamesine Yunuseli yok. Yeşil alanların genişletilmesi var. Heykelinizin ters dikilmesini istemiyorsanız bu milletin tersine işler yapmayın diye burada Bursa’nın vicdanı uyarmaktadır. Bursa2nın ve ZTürkiye’nin bu siyasal iKlimle vedalaşması başlamıştır. Çok kısa zamanda millete soranlar gelecek. Bu çirkinlikleri bursaya yaparsanız ebedi bursanın laneti üzerinizde olacaktır."

6 siyasi parti imzasıyla oluşturulan platformun ortak açıklaması ise şöyle:

"Bursa’nın korunması gereken en önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı için yaşanan son gelişmeler, şehrimizin yarınları için hepimizi endişelendirmiştir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın, geçtiğimiz günlerde, bin 400 dönümlük alanın 750 dönümünü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrettiğini açıklamış olması, yapılaşma ve trafik başta olmak üzere yoğunluk artışına zaten yeterince kurban edilen Bursa’nın geleceği için haklı kuşkuların artmasına yol açmıştır.

Bilinmesini isteriz ki;

Yunuseli Havaalanı’nın arazisi, Bursa halkının maddi manevi katkılarıyla edinilmiştir ve bu yönüyle gerçek sahibi de tüm Bursalılardır.

Dolayısıyla bu arazi üzerinde, Bursalıların görüşleri alınmadan, vatandaşa sorup danışmadan tasarrufta bulunulması doğru değildir.

Aynı şekilde;

Kamuya ait devasa bir alanın, milletin sesi ve temsilcisi olan siyasi partilerin, akademik odaların, meslek kuruluşlarının, STK’ların, hemşehri derneklerinin ve kanaat önderlerinin görüşlerinin alınmadan ne olacağı henüz açıklanmayan bir proje için tahsis edilmesi de aynı ölçüde yanlıştır.

Hele hele Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kullanımına bırakılan 750 dönümde, yoğun yapılaşma projesinin gerçekleştirileceği iddiası son derece vahimdir.

Bursa’nın akciğeri konumunda nadir bölgelerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisi, zaten plansız programsız yoğunluktan ötürü boğulmakta olan bu şehrin nefes alan değeri olarak korunmalı; tamamı yeşil alan olarak Bursa halkının ortak kullanımına açılmalıdır.

Biz aşağıda imzası bulunan siyasi partiler olarak oluşturduğumuz geniş katılımlı ‘YUNUSELİ PLATFORMU’ nezdinde; hükümet yetkililerini ve bu şehrin yönetenlerini, testi kırılmadan uyarmayı görev addediyoruz.

Yanlışta ısrar edilmesi halinde, yasal haklarımız doğrultusunda her türlü tepkisel etkinlikleri de içeren bir dizi protesto faaliyetini yürütmeyi de toplumsal sorumluluğumuz gereği gerçekleştirmeye kararlıyız.

Bursa’nın yarınları açısından, gelecek nesillere karşı sorumluluklarımızı da düşünerek, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı özellikle vurguluyoruz."

Editör: Haber Merkezi