Hükümlüler BUTGEM’de meslek öğrenecek Hükümlüler BUTGEM’de meslek öğrenecek

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın karkas et ithalatı da fiyatları düşüremiyor. Tüketimin  düşmesine rağmen zam gelmeye devam ediyor.

Kuzu karkas etin kilogramı,  son gelen zamla 245 liradan 290 liraya çıktı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Sadece dün kuzu karkasa 25 lira zam geldi. Dana ette olduğu gibi bazı besiciler ‘300 liraya çıkacak’ diyerek fiyatın artmasına yol açıyor” dedi.

“BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞİYOR”

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, Tüfekçi, “Şu anda bölgelere göre değişmekle beraber kuzu kargasın fiyatı; Batı illerinde 295 lira, Doğu illerinde ise 285 lira civarında. Toptan et satışı yapan tüccarların konuşmalarına göre de bu hafta bir zam daha bekleniyor. Dana etin fiyatı ise şu an stabil, bir zam yok. Dana etin karkas kilogram fiyatı bölgeden bölgeye değişmekle beraber ortalama olarak 240 lira ile 255 lira arasında” dedi.

 

BAŞ DÖNDÜREN ARTIŞ 

Kuzu etinin kasaplar tarafından satışa sunulduğunda; kira, elektrik ve personeli gibi giderlerin de eklenmesiyle fiyatın daha da yükseldiğine dikkat çeken Tüfekçi, alım yapılan karkas ette söz konusu maliyetlerin yüzde 45’i oranında fiyata yansıdığını söyledi. Kemikli kuzu kolunun 400 ile 425 lira civarında satışa sunulacağını belirten Tüfekçi, “Kemiksiz kuzu kuşbaşının kilogram fiyatı kasaplarda 590’dan 680’e kadar yükselmesi bekleniyor. Dana kıymanın kilogramı bölgeden bölgeye değişmekle beraber 390 liradan, 470 liraya kadar çıkıyor. Dana kuşbaşı ise 410 liradan 480 liraya kadar çıkıyor. İstanbul'da ise bu fiyatlar kasaptan kasaba değişiyor” diye konuştu.

Editör: Bilal Kayaaltı