Eleştirinin altın kadar değerli, kıymetli olduğunu bilmek gerekir.

Geçen gün,

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’mızın değerlerini ortak akılla ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Her ne kadar Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı olduğu dönemde, kentimizin kalbine hançer gibi saplanan Doğanbey Toki için büyükşehir meclisinin bir üyesi olarak ses çıkarmamış olsa da…

Merinos platosunda gerçekleşen toplantıda, tarih ve kültür kentiyle ilgili neler yapılacağı, hangi adımların atılacağı konuşulmuş.

Öne çıkanlar, Hanlar Bölgesi, yeşil Bursa, İznik ve ipekçilik konuları olmuş.

Konuşmaktan zarar gelmez ama önemli olan, pratiktir Hacı!

Hepimizin malumu Koza Han’da Büyükşehir Belediyemiz zemin taşı yenileme çalışması başlatmıştı.

Bir zamanlar koza mezadının yapıldığı, UNESCO Dünya mirası listesindeki ecdadın eserinin taşları yerinden sökülüp, yerine hangi aklın ürünüyse artık, döşenmeye başlanan yeni taşlara tepki gösterdik.

Sonrasında.

İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, yapmayın, tarihe ayıp etmeyin diyerek itiraz etti, kamuoyunun gündemine yaşanan utancı taşıdı. İl Başkanı Türkoğlu ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da ihtişamın bozulduğunu dile getirdiler.

CHP’liler de Koza Han’a giderek yapılan yanlıştan dönülmesini istediler. Kısacası, diğer muhalefet partileri de ses verdi.

Sosyal medyada bir hayli gürültü koptu.

Akabinde ne oldu?

Alinur Aktaş, Koza Han’a geldi, kendince bir şeyler söyledi.

Sonrasında, zemine döşenen hela taşına benzeyen ‘bazal taşı’ çalışması durduruldu.

Bursa kamuoyunda oluşan tepkilere kulak kabartan Büyükşehir Belediyesi, Koza Han’da hata yaptıklarını anladı ve aslına uygun şekilde taş döşeneceğiyle ilgili görsel paylaştı.

Hasanoğlu da bu müjdeyi kendi sosyal medya hesabından paylaşarak, ‘yanlıştan dönmek de erdemliktir, tebrik ederiz’ dedi ve ekledi,

‘Fakat günlerdir hakkımızda asılsız itham ve suçlamalarda bulunan Aktaş ve büyükşehir kadrolarının acaba bir özür borcu yok mu?’ sorusunu da yöneltti.

Ve…

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 06.01 2021 tarih ve kararıyla projede yapılan değişiklikle ilgili ‘10139 sayılı onaylı projesi ile beton parkeler kaldırılarak 1255 metre doğal granit zemin, 400 metre de nitelikli yeşil alan yapılacaktır’ kararını verdi.

Hakikaten eleştiri kıymetlidir, korkmamak, insanları ötekileştirmemek, gayya kuyusuna atmamak gerekir.

Hepimiz bir gemide seyahat ediyoruz ve kaptan belli, ancak yolcular ‘bizi sağ salim karaya ulaştır’ talebinde bulunuyor. Gayet açık ve net, Bursa bizim göz bebeğimiz, tek isteğimiz daha çok turist gelsin, daha çok kıymetlensin.

Buradan yola çıkarak.

‘Kenar-ı Dicle’de Bir Kurt Aşırsa Koyunu, Gelir de Adl-i İlahi Sorar Ömer’den Onu’ sözünü, duvara asarak yanlışı düzeltemeyiz.

Yanlış yapıldığında söz söyleyenleri, itiraz edenleri Hz. Ömer gibi dinleyerek, ancak bir menzile varabiliriz.

Hatadan döndüğün için toprağa düşme gününü bekleyen bir Bursalı olarak teşekkür ediyorum Alinur Aktaş.

Sormadan edemeyeceğim!

Bu trafik keşmekeşi ne zaman sona erecek?