İbadet bir hayat tarzıdır.

İnsanın daima yaratıcısının farkında olarak yaşamasını sağlar. Allah bilinciyle kendini düzenlemesidir. İbadet tek başına yetmiyor. Namaz, oruç ve hac bizi kötülükten muhafaza etmek için emredilmiştir. Namaz bizi her türlü kötülükten korur.

Günümüzde çoğu insandan bu lafı duymuşsunuzdur, “İyi ki dinimi bugünkü Müslümanlardan öğrenmemişim.” Bunu söyleyenler haklımı mı değil mi bir kaç örnekle izah edelim.

Beş vakit namazı kılan ve diğer ibadetlerini eksiksiz yerine getirenlerin hayatlarından çelişkiler görüyoruz. Nedir bu çelişkiler camide safa durmadan önce dedikodu yapıyor.

Her cuma cuma mesajı atmayı ihmal etmez ancak yanı başındaki komşusundan bi haber. Komşusu aç. İslamiyet’in yayılması nasıl oldu bilir misiniz? Sadık tacirler marifetiyle yayıldı.

Çünkü tacirler, imanı ve İslam’ı taşımadan helali ve ahlakı taşıdılar. İman ve İslam gitmeden helal ve İslam gitti oraya. Onlar önce helali ve ahlakı gördüler.

Bu helal ve ahlak onların çok hoşuna gitti. Bunun kaynağı nedir diye sorunca; tacirler bunun kaynağı iman ve İslam’dır dedikten sonra İslamiyet’e teslim oldular. Din, en çok tacirler tarafından taşındı. Ama maalesef bugün dini taşıyan tacirlerin yerini din tüccarları aldı. Dini menfaati için koltuğu ve ekonomik istikbali için kullanıyor.

Bir yaşanmış olay anlatılır. Ahlaksız bir sözde Müslüman tacir Çin’de ürettiği ikinci kalite bir ürüne birinci kalite etiket basılmasını ister. Çinli fabrika sahibi de bunun mümkün olmayacağını her ne kadar anlattıysa da bizim sözde müslümanı ikna edememiş.

Çinli de bu adamın isteğini yerine getirmiş. Neyse tam öğle yemeği zamanı giriyor bizim sözde Müslüman helal bir lokantaya gitmek ister. Çinli de adama sorar az önce ikinci kalite r ürüne yapıştırdığın birinci kalite etiket haram değil miydi?

***

İşte dostlar ahlak burada başlar. Müslüman olmak ayrı ahlaklı Müslüman olmak ayrı bir şey. Müezzin camide kötülüğü men ediyor iyiliği tavsiye ediyor. Ancak alışveriş merkezinde cep telefonu kamerasıyla kadın soyunma kabinini çeliyor. Beş vakit namaz kılar sattığı ürünlerde tağşiş yapar. İyi bir müslüman olmak için güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak gerekir. Ancak bununla dünya ve ahiret saadeti elde edilir.

Ahlak hakkında İslam âlimleri buyuruyor ki:"Kötü ahlaklı, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur.""Her binanın bir temeli vardır. İslam’ın temeli de güzel ahlaktır. Tepeden tırnağa bir ahlak eksiğimiz var. Müslümanlığımıza laf dedirtmeyiz.

***

Peki, nasıl olmalı ahlaklı Müslüman; Üstünü, başını, oturup, yattığı yeri, kabını kaçağını kirden, pastan; kafasını ve kalbini kötü fikirlerden ve fena huylardan cismen ve ruhen temizliğiyle herkese örnek olmaya çalışır. Örtünüyoruz cenneti garantiledik sanıyoruz, sakal bırakıyoruz ahiretimizi kazandık diyoruz. Hacca gidiyoruz sırat köprüsünden geçerken takılmayacağız diyoruz.

Cennet hiç bu kadar kolay değil. Sadece bu bize yetmez mi , “komşusu aç içen tok yatan bizden değil” istersen 100 kere hacca git sahtecilik, riyakarlık, dedikodu yapıyor ve tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyorsan ahlaksızsın