Ve beklenen mutasyon gerçekleşti.

Coronavirüs tipik RNA virüsü özelliğinden kaynaklı olarak, başından beri mutasyona uğruyordu. RNA virüslerinin kontrol mekanizması olmadığı için sık mutasyon gerçekleşir. Son mutasyonun bu kadar gündeme gelmesinde yayılım alanı, hızı ve özellikle aşıların hedefi olan bağlanma noktası yani “spike(S) protein de” gerçekleşmiş olası da etkili oldu. Birçok soru var kafalarda “aşılar çöp mü, COVİD-20 bizi mi bekliyor vs.” Aşı şirketleri güven telkin etse de bence bu soruların cevabını zamanla öğreneceğiz çünkü bilim değişkendir.

Teyakkuz da olmakla beraber, salgınların da kendi içinde tarihi var. Birinci dünya savaşından daha fazla insanın ölümüne sebep olan İspanyol Gribini(1914-1918) düşününce umutsuz vaka gibi bakmaya gerek yok.

En başa dönersek pandemi sürecinde alınan tedbirler, Avrupa’yı modelleyerek uygulandı. Eleştirilerin odağı da buydu. Çünkü bizim toplumumuz Avrupa toplumu değil. Daha geçen hafta bizim mahallenin benzin istasyonun da 20 yaş altı bir genç, fıkra gibi sebepten ceza aldı. Vatandaş orta bütçeli aracına çakar takmış, denk getirdiği kişilere kimlik soruyor.

***

En sonunda benzin istasyonunda sivil polise kimlik sorarken yakalandı. Kuralı ihlal etmesi ayrı ironi, gereksiz yere onlarca insanla genel taşıyıcı olarak temas kurması ayrı ironi. Bizim toplumumuz Avrupa toplumları gibi yasakları topluca protesto etmiyor belki ama daha dün(pazar) yaşadığım mahalle de iki grup arasında ki kavgaya polis müdahale etti. Allah’tan sokağa çıkma yasağı vardı…

Kriz süreci devlet-toplum ve türevlerinden müteşekkil, kolektif bir işbirliğiyle daha kolay atlatılır. Ama maalesef bizde o bilinç yok. Bu nedenle Avrupa’yı modellemekten vazgeçip, kendi tedbirlerimizi oluşturmak daha yerinde olabilirdi. Ki pandemiyi en düşük seviyelere çekebilen ülkelerin ortak özelliği de, sert tedbirler almış olması.

***

Örneğin, asgari yaşam ihtiyaçları için aynı evden belirlenen kişiler dışarı çıkıyor, polis ekiplerine destek olarak takip amaçlı askerler sokağa iniyor, daha uç örnek de hastalara çip takılıp hem devlet tarafından, hem de uygulama ile bireyler tarafından takip edilmesi vs. bu ülkelerin diğer özelliği de, hangi siyasi görüşten olursa olsun yetkililere güven duyuyor ve pandemiyi ciddiye alıyor.

Pandeminin ilk dönemlerinde havaalanlarında ki termal kameralar, hac kafilelerinin karantinasız salınması gibi uygulamalar bakanın görevden alınmasıyla sonuçlanmıştı nihayetinde. Neyse ki mutasyonun görüldüğü ülkelerle uçuşların hemen durdurulmuş olması, salgınla mücadeleyi yavaştan öğrendiğimizin göstergesi. Gelişme var evet ama zihin yapımızın biraz daha mutasyona uğraması gerek sanırım…