Son bir yıl içerisinde süt ve kırmızı et fiyatlarında aşırı artış vatandaşı şaşkına çevirmiş durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı, kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına kısıtlama getirmesine rağmen, maliyetlerde yaşanan artışlar, üreticiyi sektörden koparmaya devam ediyor. Besi hayvanlarının tükettiği saman, arpa, yonca gibi ürünlerin fiyatlarının kontrol edilmemesi ve beraberinde akaryakıt zamları çiftçiyi ata mesleğinden uzaklaştırıyor. Tarım ve hayvancılık yapamaz duruma gelen çiftçiler köylerini terk ediyor, böylelikle şehirler büyüyor, betonlaşıyor ve insanlar her alanda nefes alamaz hale geliyor.

HOLLANDA HAYVANCILIKTA NEDEN ÖNCÜ?

Vatandaşlar, kırmızı ete gelen zamlardan dolayı, et yiyemediklerini, ülkemizin tarım ve hayvancılıkta geldiği noktanın endişe verici olduğunu söylediler. Bavulhaber’e konuşan yurttaşlar, üretimin arttırılması, verilen kredilerin denetlenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Ciddi adımlar atılarak Bulgaristan’dan saman ithal etmeyen, Hollanda gibi Türkiye’nin de dünyada hayvancılıkta öncü olması gerektiğini belirttiler.

‘BAYRAMDAN BAYRAMA’

Kurban Bayramı’nda evine et girdiğini söyleyen Cafer Şişman, ‘Annem emekli olmasına rağmen aşırı zamlar yüzünde soframızda en son Kurban bayramında et gördük. Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünde hayvancılık bitme noktasında geldi. İktidar, sürekli önlem alıyoruz diye açıklamalar yapıyor ama nafile. Bulgaristan gibi bir ülkeye muhtaç durumdayız. Yazık oluyor bu ülkenin insanlarına’ diye konuştu.

‘ÇİFTÇİ KENDİ BAŞINA BIRAKILDI’

Hükümet insanları kendi başına bıraktığını ifade eden Şener Varan, ‘Ben 6 aydır işsizim. Yem ve saman fiyatları almış başını gitmiş. Bakanlık destek verdiğini söylüyor ama yetmiyor. Bir hayvanın aylık yem maliyeti 600 TL. Bu maliyetler üreticiyi perişan etmiş durumda. Çiftçi kendi başına bırakıldı, giderler tavan yapmış. Ayda bir kere evime et giriyor. Bunda 6 sene önce haftada bir et alabiliyorduk’ dedi.

‘HAYVANCILIK BİTME NOKTASINA GELDİ?’

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, ‘Almanya’da etin kilosu 5 euro. En düşük yevmiye 70 euro. Türkiye’de asgari ücret 2 bin 340 TL. Bir işçi günde 80 liraya çalışıyor, etin kilosu 80 TL. Gelin siz bu işin içinde çıkın. Ülkemizde hayvancılık eskisi gibi değil, üretim yok, eskiden üretim yapılıyordu. Şimdi girdi maliyetleri çok yüksek. Eskiden çiftçi saman, yonca, mazot maliyetlerinden şikayetçi değildi. Bu işe acil çözüm getirilmesi gerekiyor. Hollanda’da modern çiftçilik, hayvancılık yapılıyor. Konya büyüklüğünde bir ülke dünyada parmakla gösteriliyor. Bizim topraklarımızı verimli ve akıllı şekilde kullanılarak, modern tarım ve hayvancılık yapılması gerekiyor. Bu şekilde adımlar atılırsa, yeniden özlenen günlere dönülebilir’ şeklinde ifadeler kullandı.

Editör: Haber Merkezi