Süper güç ABD’de yıllardır devam eden siyah insanlara karşı ırkçı tutum, beyazların yaşanan olaylara karşı duyarsız tavrı, hayretle karşılanıyordu. Geçtiğimiz hafta ülkenin Minnesota eyaletinde polis tarafından gözaltına alınıp yere yatırıldıktan sonra ensesine basılarak öldürülen George Floyd’un ardından başlayan isyan hareketi, Beyaz Saray'ı şaşırtmış durumda. Amerika’nın birçok eyaleti ve şehrine yayılan protestolar, Avrupa’ya da yayıldı. Dünya’nın gündemine oturan ABD’deki isyanla ilgili Bursalılar Bavul Haber’e konuştu.

‘FLOYD OLAYI BARDAĞI TAŞIRDI’

ABD’de siyahlara karşı yapılan tutumun asla doğru bulmadığını söyleyen, Ahmet Demir, “Amerika’da siyahlara yapılan haksızlıklar polisin George Floyd’u öldürmesiyle bardağı taşırdı. Yapılan protestoları haklı buluyorum. ABD’de herkes adalet istiyor, çifte standardın ortadan kaldırılmasını, sorumluların ceza almasını istiyorlar. Eylemler sırasında yaşanan yağmalamaları doğru bulmuyorum ama toplumsal olaylarda maalesef böyle hadiselerle karşılaşılabiliyor” dedi.

‘ÇİFTE STANDART VAR’

Amerika’yı yönetenlerin kendi ülkelerinde bile çifte standart uyguladığını ifade eden Mehmet Şener, “Siyahi birinin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestoları haklı buluyorum. Irkçılığın dünyanın her tarafında yaşanıyor. Sadece ABD’de de yaşanan ırkçılığı görüyorlar, bakın Filistin’e Müslümanlar yıllardır katlediliyor. Türkmenistan’da da aynı şekilde” diyen Şener, Amerika’daki protestolar sırasındaki yağmalamalarının doğru bulmadığını, Gezi olaylarında da kamu malına zarar verildiğini hatırlattı. Dünya genelinde Müslümanlara uygulanan şiddetten dolayı da herkesin demokratik tavır ortaya koyması gerektiğini söyledi.

‘AMERİKA KÖTÜ YÖNETİLİYOR’

Savunmasız bir insana yapılan muamele karşısında başlayan protestoların haklı bulduğunu belirten Tufan Tekçe, “İnsanın rengine göre ayırmak utanç verici. Etkisiz hale getirilen birine bu şekilde muamele asla kabul edilemez. Amerikalılar da, sosyal medyada yayılan bu olaya tepki gösterdiler, ülkeyi kötü yöneten Donald Trump’u da protestoların içine katarak, ekonomik ve sosyal adaletsizliği de göz önünde bulundurup sokağa çıktılar” dedi.

Amerika’da yaşananları halkın birikmiş isyanı olarak değerlendiren Ümit Okumuş, ırkçı yaklaşımları tasvip etmediğini, ABD’de ekonomik ve sosyal adaletsizliğin hat safhada olduğunu kaydetti.

Editör: Haber Merkezi