Tarım ve hayvancılıkta 80’li yılları mumla arayan Türkiye, üretimdeki daralmadan dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. Sırbistan ve Bosna Hersek’ten karkas et ithal ederek, iç piyasada kırmızı et sütoğlunu belirli bir seviyede tutmaya çalışan bakanlığın bu çabaları da artan fiyatların önüne geçememişti. Yeniden yerli üretimle ilgili çalışmalarına başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, meralarda hayvan otlatmak isteyen üreticiden hayvan başına belirli bir ücret alınmasına göz yumması, zor koşullarda ata mesleğini sürdürenlerin tepkisine neden oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, her fırsatta, hayvancılık yapanlara, üretime destek verenlerin yanında olduğunu söylemesine rağmen, meralarda hayvan otlantanlardan para alınması Türkiye'nin tarım ve hayvancılıktki patinajının açıklı göstergesi olarak değerlendiriliyor.

YASA 1998 ÇIKTI AÇIKLAMASI

Merada hayvan otlatmak isteyen köylüden büyükbaş hayvan başına 10 TL, küçükbaş hayvan başına ise 2,5 lira alınacağını duyuran Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını açıkladı. Üreticiden ve köylüden gelen tepkiler üzerine Valilik, yasanın 1998’de çıktığını, gelirin meraların iyileştirilmesinde kullanıldığını açıkladı.

MERANIN BEDELİ VAR

Vatandaşlar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 22 yıl önceki yasayı değiştirmemesine tepki gösterdiler, üretimle ilgili teşvik paketleri açıklandığı bir süreçteyken bu şekilde hareket edilmesinin köylünün aklıyla alay etmekten başka bir şey olmadığını söylediler. Plana göre, 2020 yılına ait büyükbaş hayvan otlatma bedeli 10 TL, küçükbaş hayvan otlatma bedeli ise 2.25 TL olarak belirlendi. Bu arada, Bursa’daki az sayıdaki meralarda hayvanlarını otlatmak isteyen köylü, hayvan başına bedel ödemek zorunda kalacak.

KÖYLÜ KENDİ ALANINDA HAYVAN OTLATAMIYOR

Avukat Onur Cingil’in, Tarım ve Orman Bakanlığı’na sosyal medya hesabından tepki göstererek: “Türkiye ‘nin asıl gündemi bu! Köylü kendi merasında hayvan otlatamıyor. Bozdukları ekonominin faturası her fırsatta halka çıkıyor. Büyükbaş Hayvan başına : 10 TL Küçükbaş Hayvan başına : 2,25 TL Uymayana 3 kat ceza.”

Valilik tarafından dağıtımı yapılan yazıda, mera, kışlak ve yaylaklarda hayvanlarını otlatan üreticiler hakkında alınan kararın duyurusu şu şekilde bildirildi: “ Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonu’nun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve Valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir. Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin , otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının Belediye Başkanları, Köy Muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim .”

Valilikten açıklama: Yasa 1998 yılında çıkarıldı

Kırklareli Valiliği, haberin medyada yayılmasının ardından bir açıklama yaptı. Söz konusu uygulama ile ilgili yasanın aslında 1998 yılında çıkarıldığını ve 81 il için geçerli olduğunu vurgulayan valilik, “Söz konusu haberlerde Kırklareli’nin bu uygulamayı gerçekleştiren ilk ve tek il olduğu ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Buradan elde edilen gelir de meraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR:

>

Editör: Haber Merkezi