Hanlar Bölgesi’ni ortaya çıkarmak için 22 Ağustos’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı bir törenle 3 kamu binasında yıkım başlatan Büyükşehir Belediyesi’nin Cadde üzerinde bulunan binalarla ilgili yıkım kararı çıkartamadığı kaydedildi. Zafer Plaza’nın devamında yer alan YKM’nin Pirinç Hanı’nın etrafını tamamen kapatmasına rağmen proje dışında tutan Büyükşehir’e duyarlı vatandaşlar tepki göstermeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursalıları aldatmakla suçlayan Bakırcılar çarşısına girişte binası bulunan Levent Öztan, Merkez bankası şubesinin tescilli tarihi yapı olduğuna dikkat çekti. UNESCO’nun yıllar önce Büyükşehir’e aslına uygun şekilde yıkıp yeniden yapması için ödeme yaptığını, Anıtlar Kurulu’ndan da bu kapsamda yıkım izni çıktığını söyledi. Büyükşehir’e mülk sahipleri olarak yürütmeyi durdurma davası açtıklarını hatırlattı. 

‘ÇÜRÜK RAPORU ALARAK YIKIM YAPTILAR’

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hanlar Bölgesi’nin etrafını açmak için başlattığı projede yeşil alanın yer almadığını iddia eden Levent Öztan, Bavul Haber’e şunları söyledi: “Bursa Büyükşehir Belediyesi, Merkez bankası şubesi, Kızılay ve İŞKUR için yıkım kararı çıkaramadı. Çürük raporu alarak yıkım gerçekleşti. Ortada çok komik bir durum var. Merkez bankası UNESCO ve Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş. Yıllar önce banka yıkılacak olursa aslına uygun, aynı yere yapılması için izin verilmiş, hatta ödeme de yapılmış. Şimdi Büyükşehir kalkıyor Hanlar Bölgesi’nin etrafını açacağını söylüyor. Aynı zamanda Zafer Plaza’nın devamı olan YKM binası Pirinç Hanı’nın önünü kapattığı halde proje dışında tutulması çarpıklığı ortaya koyuyor’ dedi.

‘ALIŞVERŞ MERKEZİ VE OTOPARK YAPILACAK’

Eski Bursalı Levent Öztan, Büyükşehir Belediyesi’nin binaları yıkıp bölgeye yeşil alan yapacağı iddiasına da tepki göstererek, ‘YKM ve bizim hemen üst tarafımızdaki Ulus pastanesinin bulunduğu bina da yıkım dışı kalıyor. Bu arada bulunan binaları Büyükşehir yıkarak park yapacağını yeşil alana dönüştüreceğini iddia ediyor. Hayır, buraları 2 katlı alışveriş merkezi ve yerin altına 3 kat da otopark olacak şekilde planlanmış. Park dediğin geniş bir alandır, burası dikine bir yer. Büyükşehir Bursalıları aldatıyor. Büyükşehir 3 kamu binası yıkımı başlamadan kısa süre önce polis zoruyla yıkım kararını imzalamamıza diretti. Bizler sorumlu vatandaş bilinciyle imzalamadık. Şimdi Büyükşehir ne yapacağını şaşırmış durumda’ diyen Öztan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı Hanlar Bölgesi etrafını açmak için başlatılan tören öncesi fırçaladığını hatırlatarak, Bakan Kurum’a yıkılacak 3 bina ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verilirken Kurum, Alinur Aktaş’a ‘beni 3 binayı yıkmak için mi Bursa’ya çağırdın’ diyerek azarladığını söyledi.

‘BİNALAR ZARAR GÖRDÜ, TAMİR EDİYORLAR’

İŞKUR binasının yıkımı sırasında kendi binalarının zarar gördüğünü belirten Öztan, “Bursa Büyükşehir Belediyesi taşeron firmaya yıkım yaptırırken bizim binamızın duvarları zarar gördü. Şimdi duvarlar tamir edilmesi, sıva yapılarak yenilenmesi için Büyükşehir çalışma başlattı. İskele kuruldu, tamir çalışması başlatıldı’ dedi.

‘DAVAYI YİNE KAZANACAĞIZ’

Levent Öztan, 12 yıl önce kazandıkları yürütmeyi durdurma davasını hatırlatarak, şöyle konuştu: “10 yılda bir, burada bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ama kimse doğru adım atmıyor. Biz 12 yıl önce Büyükşehir’e yürütmeyi durdurma davası açmıştık, davayı kazandık. Yine dava açtık, yine kazanacağız. Çünkü Merkez bankası binası tarihi ve tescilli bir yapı. Aynı zamanda Zafer Plaza’nın devamındaki YKM binası Pirinç Han’ın önünü tamamen kapatıyor. Bu yüzden biz haklıyız, açtığımız yürütmeyi durdurma davasını kazanacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi