İnsan sağlığı ile oynamaktan çekinmeyen gıda teröristleriyle mücadele yetersiz personele rağmen sürse de hilebazlar daha çok para kazanmak uğruna türlü utanmazlıklardan vazgeçmiyor. Sütten, sucuğa, pide ve lahmacundan hemen her üründe katkı maddesi ve sağlığımızı tehdit eden kimyasallar bulunuyor. Gıda hilelerinin en çok görüldüğü alanlardan biri de et ve et ürünleri bilinmesine rağmen Bursa, son dönemde bu alandaki denetimlerde yetersiz kaldı.

Hal böyle olunca sahne alan hilebazlar, virüs salgını sebebiyle paket hizmetinde en sipariş verilen sokak lezzetlerinden lahmacundan daha çok para kazanmak için akla hayala gelmeyecek hile yapıyor. Yasa gereği en az yüzde 35 oranında et bulunması gereken lahmacun harcında Bursa’daki bazı işyerleri patates bile kullanıyor. Patatesi rendeleyip robottan geçiren hilebazlar, tanesini 8-9 liradan sattıkları lahmacunu paket servis yoluyla vatandaşa ulaştırıyor.

KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN AYRILAN KEMİKLERİ BİLE KULLANIYORLAR

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi ekipleri, virüs salgını sebebiyle esnek çalışmaya dönünce gıda teröristleri de daha rahat hareket eder hale geldi. Şehrin muhtelif yerlerinde hizmet veren bazı işyerleri, en çok tüketilen hazır yemek ürünü lahmacunda büyük hileler kullanıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir gıda mühendisi gerçek bir lahmacunda et oranının yüzde 35 olması gerektiğini belirterek; “Lahmacun eti dikkatli saklanması gerekir. Hileler karışınca da zehirlenmeler kaçınılmaz oluyor. Lahmacunda et diye yediğimiz maddelerden bazıları şöyle; mekanik kıyma dediğimiz gıda hilesi; tavuk derisi, hindi derisi, kanat ucu, boyun, kemik zarı, damar, sinir, kan pıhtısı ve kas gibi elle ayrıştırılamayan yerlerin kıymaya dönüştürülmesi ile elde ediliyor. İçin katılan boyar maddelerle dış görüntüsünün normal bir kıymadan hiçbir farkı kalmıyor. Ülkemizde kullanımı yasak olan, mekanik kıyma ucuz fiyatlara satılan lahmacunda kullanıyor. Kedi-köpek için ayrılan kemikler kıymaya katılıyor. Kıymada tavuğun gagası, tırnağına bile rastlamak mümkün. Bakanlık pandemi öncesi alınan numunelerden bu hilecileri kamuoyuna açıklıyorlardı. Şimdilerde kamuda esnek çalışmaya geçildiği için yeni mesai düzenlemesiyle denetim ekip sayısında da düşüşler yaşandı. Bursa’da bazı işyerlerinde ciddi lahmacun hileli olduğunu biliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi