1968 senesinde başlayan Bağdat Hurma Tatlısı serüveni virüs salgınının bitmesiyle yeni bir boyut kazanacak, önce Avrupa’ya ardından da dünyanın farklı ülkeleri Bursa’nın farklı lezzetiyle tanışacak.

RAKİPSİZ BİR TAT

Tam 52 sene evvel meşhur tatlıcı merhum Güngör Sevinç'in keşfettiği ve adını bizzat koyduğu Bağdat Hurma Tatlısı, kısa sürede namını tüm Türkiye'ye duyurdu. Müdavimleri adeta Güngör amcanın dükkanı önünde kuyruk oluşturdu. Şimdilerde Genel Müdür Yadigar Karaman'ın öncülüğünde faaliyet gösteren şirket, ürün gamını da genişletiyor. Sadece Bursa'da olmasına rağmen lezzetin izini sürenler Bağdat Hurma Tatlısı'nı Ulu Mahalle'de bulabiliyor. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın rakipsiz tek tatlısı olan Bağdat Hurma Tatlısı'nın formülünü Karaman ailesinin dışında bilen yok. Geçen 52 senede tatlıyı taklit etmek isteyenler ise muvaffak olamadı. Tatlının müdavimleri için yollar bile engel değil. Ankara'dan, İstanbul'dan bile tatlıyı yemek için gelenler var.

Büyük bir titizlikle kesilen hamurlar kalıplara yerleştiriliyor.

‘İHRACAT BAŞLIYOR’

Bavulhaber'e Bağdat Hurma Tatlısı'nı anlatan Yadigar Karaman; "Ürün gamımıza çikolatalı Bağdat Hurma Tatlısı'nı da ikledik. Başta Almanya, İtalya ve Yunanistan olmak üzere ihracata başlayacağız. Virüs salgını sebebiyle ertelediğimi ihracata salgın sonrasında başlamayı planlıyoruz. Süreç içerisinde tatlıyı taklit etmek isteyenler oldu; ama başaramadılar. Bu tatlının arkasında büyük emek var. Adeta bir aile olduğumuz çalışanlarımızla birlikte tatlımız kısa sürede dünya genelinde nam salacak." dedi. Bağdat Hurma Tatlısı'nı insanların damak tadına sunmak için Bursa genelinde özel olarak hazırlanmış 21 adet seyyar aracı kullandıklarını belirten Karaman, "Seyyar satıcılarımızın yanı sıra marketlere ve pastahanelere de tatlımızı ulaştırıyoruz. Tek yerde ürettiğimiz için aynı lezzeti insanlara sunuyoruz." diye konuştu.

Bağdat Hurma tatlısını merkez şubesine gelenler, Bursa'nın lezzetinden vaz geçemediklerini söylüyorlar.

‘KİLO KİLO ALIYORLAR’

Tatlının hafif olması sebebiyle diyette olanların bile tercih ettiğini anlatan Bağdat Hurma Tatlısı satış görevlisi Davut Sevilmiş ise; "İki senedir burada çalışıyorum. Daha evvel, bu tatlıya bu kadar ilgi olacağına tahmin bile etmiyordum. Özel müşterilerimiz var. Her gün gelip bir kilo alanlar var. Özellikle Ramazan ayında talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Kilosunu 30 liradan satıyoruz. Seyyar satıcılarımız da 30 liraya satıyor, biz merkez de de 30 liradan satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Adem Çokbeken, çocukluğunda tanıştığı Bagdat Hurma tatlısıyla, ilerlemiş yaşına rağmen kopamadığını, seyyar arabayla müşterilerine en güzel hizmeti vermeye devam ettiğini söyledi.

ÖZEL KARIŞIM, MÜKEMMEL LEZZET

Firmanın usta başı Halil Keskin ise Bağdat Hurma tatlısının yapılış aşamalarını Bavulhaber'e anlattı. İmalathanede tüm ürünleri en kalitelilerinden kullandıklarının altını çizen Keskin, aşamaları şöyle sıraladı: "Sırrı keşfedilemeyen Bağdat Hurma tatlısının serüveni un ve şekerin özel bir karışımla hamur haline gelmesiyle başlıyor. Belli bir süre dinlenme çekilen hamur, inceltilip kalıba girecek hale geliyor. Usta hamuru inceltirken bıkıp usanmadan hamuru o maharetli ellerinin arasında gezdiriyor. İncelen hamur, ardından kesim makinesinde aynı kalibrede, aynı uzunlukta kesilmesinin ardından yolculuğuna devam ediyor. Hamur, incelme işleminden geçip Bağdat Hurma tatlısı şeklini aldıktan sonra, aralarında kalan ince hamur parçaları ustalar tarafından tek tek temizlenip geri dönüşüme kazandırılıyor. Bağdat Hurma tatlısı fırında pişirilmek üzere ayrı bir kalıbın içerisine sabırlı ustaların ellerinde tek tek diziliyor. Tatlı, tava kalıpların içerisine dizildikten sonra pişmesi için fırına atılıyor. Pişirilen tatlılar dinlenmeye alındıktan sonra, dev kazanlarda öçel karışımla kızartılıyor. Bağdat Hurma tatlısı, üzerine serpiştirilen şerbet dökülerek servise hazır hale geliyor. Bağdat Hurma tatlısı ve Hindistan cevizi bir birlerini adeta tamamlıyor. Tatlı, cevizin o beyaz tanecikleri sayesinde gelin gibi süsleniyor."

Hamur yoğurma makinasına atılan un, belirli bir sürenin sonunda hamur haline geliyor. 

Kesim makinasından çıkan hamurlar tek tek kontrol ediliyor

Editör: Haber Merkezi