Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Osmanlı eserlerini ortaya çıkması için başlattığı hamlelere rağmen, Bursa Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı, kendi yerimiz inadı yüzünden Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 sene önce restore edilerek ibadete yeniden açılan 600 yıllık Daye Hatun caminin tam önünde başlattığı idari bina inşaatına tepkiler sürüyor.

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı

Bursalılar, Osmangazi ilçesinde Osmanlı eserine yapılan saygısızlıktan dolayı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Anıtlar Kurulu ve cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorlar. Öte yandan, Borsa idari binası inşaatı ayıbına Osmangazi Belediyesi’nin ortak olması ise hayretle karşılanıyor.

‘4 YIL ÖNCE BURSA BÜYÜKŞEHİR RESTORASYON YAPTIRDI’

Bursa’nın en önemli kültür miraslarından birisi olan 6 asırlık Daye Hatun cami, Bursa Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı’nın “kendi yerimize idari bina yapıyoruz” inadı yüzünden silueti kapandı, tarihi aks kayboldu. Yaşananları şaşkınlıkla izlediğini söyleyen mahalle sakini İsmail Turan, “Ne diyeceğimi, nasıl tepki gösterip bela okuyacağımı bilemiyorum. Bursa Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı kuldan utanmıyorsa Allah’tan da mı korkmuyor? Camimiz 4 sene önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ibadete açıldı. İbadethanenin etrafı inşaat başlamadan önce huzur veren bir atmosfere sahipti. Doğanbey ucubelerinin içinde kendi kimliğimizi buluyorduk. Borsa, burası bizim arsamız, tapulu malımız diyerek inşaat başlattı. Şaşkınlık geçiriyorum, Bursa’nın sahibi yok mu? Matlı’ya sen ne yapıyorsun diyen birisi neden çıkmadı? Yapılan, tarihle alay etmektir. Bir yanda Hanlar Bölgesi’nin etrafının açılması için başlatılan çalışma, burada ise tarihin önüne dikilen beton ucube. Yalvarıyoruz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu aymazlığa dur desin. Anıtlar Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Valisi Yakup Canbolat, savcılar ve duyarlı insanlar, ecdada yapılan saygısızlık karşısında bir şeyler yapsınlar’ diye konuştu.

‘VALİ CANBOLAT VE ANITLAR KURULU’NU GÖREVE DAVET ETTİLER’

6 asırlık tarihin önüne idari bina inşaatının, Bursa’nın sahipsiz bir kent olduğunu ispatladığını söyleyen vatandaşlar, “Her tarafımız çelişkiler yumağı. Hanlar Bölgesi’nin önünde bulunan 3 kamu binasını yıkmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum davet ediliyor. Buradaki törene AK Parti Bursa Milletvekilleri, AK Parti ilçe başkanları, Vali Yakup Canbolat katılmış, tarihin ortaya çıkarılması için adım atılmıştı. Şimdi sormak istiyoruz, Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı’nın ne özelliği var? Kendi arsamız, tapulu malımız savunmasıyla Daye Hatun camine gözyaşı döktürüyor. Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri Bursa’nın tarihi kimliğinin ortaya çıkarmak için çalışma başlatıyorlar ama Daye Hatun’un kimliğini yok sayan Özer Matlı’ya tek bir söz söylemiyorlar. Ayrıca, farklı kesimlerden de en ufak bir tepki yükselmiyor. Yazıklar olsun. Bursa’daki Anıtlar Kurulu yetkililerini, cumhuriyet savcılarını, muhalefet partilerini, duyarlı yurttaşları, bu inşaatın durdurulması için göreve davet ediyoruz. Ecdada saygısızlık yapan Ticaret Borsa Başkanı Özer Matlı’ya ecdadın eserine karşı vurdumduymazlığından dolayı haddini hukuk önünde bildirmek gerekiyor” şeklinde tepki gösterdiler.

Editör: Haber Merkezi