Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bursalı iş adamı Selim Yedikardeş, Recep Altepe ve eski bakan Faruk Çelik’in Yalova Yolu üzerindeki yeni müftülük binasının şahitleri olduğunu, eski binanın da meydana dahil edilmesiyle ilgili dönemin müftülerinin bilgisi olmasına rağmen Bursa Müftülüsü İzani Turan’ın yaptığı yazılı açıklamanın yaşananlarla bağdaşmadığını belirtti. Yedikardeş ayrıca, müftülük binasıyla ilgili sağlık problemlerini gerekçe göstererek, 15 Temmuz günü görevinden ayrılan eski müftü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ında konuyla ilgili açıklama yapması gerektiğine dikkat çekti.

TARİHİ ALANA DAHİL EDİLMELİ

Selim Yedikardeş ayrıca, Diyanet’in irtibat veya başka amaçlı ofis veya bina ihtiyacı olsa bile, bu süreçte Bursa’nın ulvi sembolü Ulu Cami’nin, silüteinin ortaya çıkması adına Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na katılması ve inşaatın da acilen durdurulması gerektiğini söyledi.

İşte Bursalı iş adamı Yedikardeş’in herkesin takdirini kazanan, müftülüğe ve Diyanet Vakfı’na olan haklı itirazıyla ilgili açıklaması:

Selim Yedikardeş'in yıkılan müftülük binasıyla ilgili yaptığı cesur açıklama, Bursa'daki STK'lara da örnek olacağı tahmin ediliyor. Bursa'yı tanımayan, tarihine karşı kabul edilemez tavırlar içinde olanların da geri adım atacağı ifade ediliyor.

‘Bazen “DOĞRULARI HATIRLATMAKTA MÜMİN ve DOĞRU İNSANIN “ görevidir.

Bursamız İlimizin Diyanet Vakfı ve Bursa il Müftülük Hizmetlerini veren Şehreküstü’nde bulunan binamız.

Dönemin Diyanetten sorumlu Bakanı Faruk Çelik , Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Milli Emlak arasi olan Yeni Yalova Yolunda ki yerin ( en az mevcut yerden 20 misli büyüklükte) yapılmasına , külliye Binası , Türkiye ye Örnek Camisinin , konferans salonları , Çevre Düzenlemesi ve metro durağı dahil edilerek yapılmış ve teslim edilmiştir.

Ulucami ‘ mizin Fomara ve İstanbul Yolundan silüliyetinin ortaya çıkartılması ve Meydana katılması usulunü tartışmadan konuşulmuş ve karar alınmıştı.

Bu gün herkes çok şükür sağ. Makamlar bitsede insan olarak yaşıyoruz.

Bu konu da mevcut yapının alana katılması elzemdir.

Bu konuda Başta Sn. Faruk Çelik ,

O dönem yapımı üstlenen

Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Recep Altepe bilgi sahibi ve şahidleridirler.

Ayrıca O dönem sözleşilen

Bursa il Müftümüz

Sn. Mahmut Gündüz idi.

Daha sonra Bursa İl Müftüsü olarak açılışını gerçekleştiren Müftümüz Sn. Mehmet Emin Ay Hocamızın da bilgilerini aktarmasını rica ederiz.

Kamu vicdanı ve Bursa Evladı olarak , bazı binaların zaman ve fırsat ele geçtikçe Şehrimiz adına düzenlenmesi ve kaldırılması gereklidir.

Eğer sizlere Diyanet olarak yine irtibat veya başka amaçlı ofis veya bina lazım olsa bile burasını hazır bu süreçte iken meydana katmalı ve Bursa Şehrimizin Ulvi Sembolü olan Ulucami miz ve Şehreküstü 15 Temmuz Şehitler Meydanına katılamasına , yapılmamasını , buradan vazgeçilmesini , inşaatının durdurulmasını ;

Kaldı ki burası Vakıf arazisi (Şehreküstü) demişsiniz doğrudur.

Aldığınız misli olan yerde bir vakıf arasidir. (Yeni İl Müftülüğümüz)

Sizden kimse mevcut tapunun devrini de istememektedir.

Burada il Müftümüze Ait ev ve iki de lojman mevcuttur. Başka adreste yine lojman tesisi gerçekleştirmekte zor olmayacaktır.

Ayrıca mevcut il müftümüzün ; önce den sözlü akitleşilen yere , Önceki Devlet Büyüklerini , sorumluları ve Önceki Müftülerimizin bilgi ve görüşüne başvurmadan yapılan yazılı cevabı maalesef doğru olmamıştır.

Bu konu da tüm Bursa Şehrimiz ve Kamuoyunun bilgisine takdirine paylaşıyorum.

Saygılarımla’

***

Hatırlanacağı gibi önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret eden  15 Temmuz Halkın Direnişi Derneği (HADİDER), yönetimi,Şehreküstü Meydanı'nın genişlemtilmesi için toplanan 9 bin imzayı Altepe'ye iletmişler ve destek görmüşlerdi.

DÖDEMİN BÜYÜKEŞHİR BELEDİYE BAŞKANI ALTEPE'Yİ 15 TEMMUZ MEYDANI GENİŞLETİLMESİYLE İLGİLİ YAPILA ZİYARET AÇIKLAMASI

Başkan Altepe, HADİDER Başkanı Halil İbrahim Argani ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Ankara Yolu’ndaki belediye binasında yapılan görüşmede, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nın genişletilmesine ilişkin çalışmalar gündeme geldi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaptığı konuşmada, toplanan imzalar nedeniyle HADİDER yetkililerine teşekkür etti. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılacak genişletme çalışmalarının Bursa’nın çehresini değiştirecek bir proje olduğuna değinen Başkan Altepe, bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce girişim başlattıklarını hatırlattı. Meydanla ilgili düzenlemenin plan değişikliği yönünde meclise geldiğini ve onaylandığını belirten Başkan Altepe, “Şehreküstü çevresindeki esnafın imzalarının toplanması, şüphesiz sürece ayrı bir anlam katmıştır. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Ulucami ve çevresi her zaman için Bursa’nın kalbidir. Bölgede yapılan en ufak güzellik, şehre yansıyor. 9 bin imzanın bize halkımızın talebi olarak gelmesi, bu doğrultuda çok etkili olacaktır” dedi.

Başkan Altepe, konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi olarak yeni müftülük binası için yer tahsisi yaptıklarını da vurguladı. Daha önce Osmangazi Müftülüğü’nün binası için arazi sağladıklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ihtiyaç hissedilen tüm alanlarda desteği verdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Desteğimizi hiçbir şekilde esirgemedik. Onların beklentilerini her zaman için de karşılamaya hazırız. Yeter ki Bursa için güzel şeyler ortaya çıkartalım” diye konuştu.

HADİDER Başkanı Halil İbrahim Argani ise, 9 bin imzayı 3 gün içerisinde topladıklarını anlattı. Argani, Başkan Altepe’nin meydan konusunda gereken desteği sağlayacağına inandıklarını belirtti.

***

MÜFTÜLÜĞÜ'N YAPTIĞI VE KAMUOYUNDAN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMADA İSE ŞU İFADELERE YER VERİLDİ

Yıllarca Bursa’mızın manevi hayatına hizmet veren Şehreküstü’deki eski müftülük binasıyla ilgili açıklama ve bilgilendirme:

1960 / 74 yılları arasında Çancılar Resülzade İşhanında hizmetlerini yürüten Bursa İl Müftülüğü, o günlerde Bursa’da icrai faaliyette olan “Din Görevlileri Derneği” öncülüğünde; Bursalı hayırseverlerin himmet ve desteğiyle, Şehreküstü’deki arsayı satın alarak müftülük binasını inşa etmiş ve bu binayı Bursa İl Müftülüğüne tahsis etmiştir.

1980 darbesi sonrasında tüm derneklere ait mal varlıklarına devletçe el konulmasıyla bu binaya da el konulmuştur. Daha sonraki yıllarda Türkiye Diyanet Vakfının müracaatıyla mevzu bahis yer, günün Bakanlar Kurulu kararıyla; 1983’de Türkiye Diyanet Vakfına devredilmiş ve vakıf adına tescili yapılmıştır. Böylece Bursa Müftülük hizmetlerine, 1974’ den 2017 yılına kadar bu binada devam edilmiştir. Şehrin büyüklüğüne mümasil, Müftülük personelinin ve hizmet birimlerinin artmasıyla, ek hizmet binasına ihtiyaç duyulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığından sorumlu Bakan ve aynı zamanda Bursalı olan Sayın Faruk Çelik beyin girişimleriyle; Yalova yolu üzerinde bulunan Milli Emlak Genel Müdürlüğüne (Hazineye) ait bugünkü yer, Bursa İl Müftülüğüne 2013/2014’de tahsis edilmiştir. Bu mülk, hazineye aittir. Şehreküstü’deki yer de, Türkiye Diyanet Vakfının tapulu yeridir. Bu gerçekler ışığında şunu kesin ve net olarak söylemek durumundayız ki, Yalova Yolu üzerindeki hazineye ait arsanın tahsisine karşılık Şehreküstü’deki yerin verilmesi hususunda, Bursa’da görev yapan müftülerden hiçbirinin, yazılı veya sözlü taahhüdü olmamıştır ve böyle bir konu da gündeme gelmemiştir.  Esasen böyle bir vebale ve dahi karar vermeye ilişkin ise  (vakıf mülk olması nedeniyle) müftülerin cüret etmesi ve karar vermesi söz konusu değildir.

Yeni bina projesi ile ilgili bütün prosedürler tamamlanmış olup, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşü ve onayı alınarak, şehrin siluetini bozmayacak şekilde kat sayısı azaltılarak (üç kat) ve karşılıklı mutabakata varılarak projelendirilmiş olup, her türlü harç, resmi izin ve vecibeler eksiksiz yerine getirilmiştir. Osmangazi Belediyemizin ruhsat ve iznine müracaat edilmiştir.  Müracaatımız yerinde ve uygun bulunarak ruhsat işlemi onaylanması süreci tamamlanmıştır. Bu proje ile yapılacak binada Bursa’mızın kimliğine yakışan; gençlik merkeziyle, kitap kafesiyle, aile irşat, hac-umre bürolarıyla insanımıza çok hayırlı ve yerinde hizmet verilecektir.  Ve inanıyoruz ki büyük memnuniyet ve duaya mazhar olacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

 BURSA İL MÜFTÜLÜĞÜ

Editör: Haber Merkezi