Bursa, Büyükşehir ve bazı ilçe belediye başkanlarının, eş, dost ve hısımlarını özel kalem müdürlüğü kadrosu aracılığıyla kısa yoldan memur yapmasının yankılarıyla çalkalanıyor. Son 10 yılda bu yolla şehirde yüzlerce kişi KPSS’de ter dökmeden, gerekli eğitimi almadan devlet memuriyetine atanmanın tadını çıkarıyor. Bu yöntemle memur onlarla arasında eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının çocukları ile damatları da yer alıyor.

AKTAŞ’TAN İKİ İSME KIYAK

Şehirde on binlerce işsiz; evini geçindirmek için iş ararken, belediyelerin özel kalem müdürlükleri 'sınavsız atama mekanizması'na dönüştü. Sayıştay raporlarına göre özel kalem müdürlüğüne açıktan yapılan atamalar, memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılıyor. Bursa’daki usulsüz atamalar Sayıştay raporlarına dahi girdi; ama özellikle iktidar partili belediye başkanları bu ikazlara kulak bile asmadı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bile yakın geçmişte KPSS’ye girmeyen 2 ismi önce özel kalem müdürlüğü kadrosundan memur yaptığı, ardından üst düzeyde görevlendirmesi tartışmalara sebep olmuştu.

BAL TUTAN PARMAĞINI YALADI

Osmangazi ve Yıldırım Belediyesi başta olmak üzere bir çok ilçe belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nde özel kalem müdürleri kağıt üzerinde iddiaya göre nerdeyse 3 ayda bir değişiyor. Sayıştay raporlarına da yansıyan tespitlerde özel kalem müdürlüğüne açıktan yapılan atamalar, memuriyete sınavsız girişin bir yolu olarak kullanılıyor. Bazı başkanlar, lise mezunu yakınlarını sadece birkaç günde kamuya atamak için özel kalem müdürlüğü fırsatçılığını kullanmaktan geri kalmadı. Siyasi kulislere göre, bu yöntemi kullanan başkanların ‘Bal tutan parmağını yalar’ anlayışına kapıldıkları öne sürülüyor. İçişleri Bakanlığı’nın ikazlarına rağmen belediye başkanları kıyak atamalara imza atmaktan çekinmiyor.

İŞSİZLERİN VEBALİ ÜZERLERİNDE

Bursa’da son yıllarda yüzlerce kişinin bu yollar memuriyete atanmasına vatandaşlar da tepkili. Siyasilerin etik kurallara uymayan bu atamalarla işsizlerin vebalini aldıklarını belirten vatandaşlar; “KPSS gibi sınavlara girmiş ve başarılı olmuş kişilerin atamayı bekledikleri bir ortamda dahi bu sınavlara girmediği halde bazı kişilerin istisnai memurluklar kullanılarak diğer memurluk kadrolarına atanmaları, devlet memurluğu alımı için duyurulan sınava katılarak başarılı olmuş ve atamayı bekleyen kişiler aleyhine haksız bir duruma sebep oluyor. Memur olması sağlanacak kişiler önce kısa süreliğine istisnai kadro olan özel kalem müdürlüğü kadrosuna alındı, ardından da belediyenin başka birimlerinde görevlendirilerek sınava girmeden memur oldu. Ayrıca, İstisnai özel kalem müdürlüğü kadrosunda sadece iki gün kalıp memur olanlar da var” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

O MADDEYİ KULLANIYORLAR

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "İstisnai Memurluklar" başlıklı 59'uncu maddesinde Özel Kalem Müdürlükleri kadroları istisnai memurluklar arasında yer alıyor. Aynı Kanunun "İstisnai Memurluklara Atanmada Aranacak Şartlar" başlıklı 60'ıncı maddesinde:" İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir." hükmü yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi