Balkan ülkeleri, beş yıldızlı otellerin algı operasyonlarını çöpe atan, insana şiir tadında huzur veren bir coğrafyada bulunuyor. Hele Bosna Hersek, mütevazı bir o kadar da sakinliği, muhteşem mimarisi, tarihle iç içe olan şehirleri misafirlerine inanılmaz anlar yaşatıyor. Saraybosna, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ve yoldaşlarının büyük mücadeleler verdiği, dağlara komşu olan müthiş bir kent. Unutmadan dikkat çekelim, Saraybosna’daki Vrelo Bosne ulusal parkını mutlaka ama mutlaka ziyaret edin, yeşilin inanılmaz tonlarına şahit olun. Eğer fotoğraf makinanız varsa ve objektifinizi doğru ayarladığınızda muazzam karelere imza atacağınızdan emin olabilirisiniz. Aliya’nın kabrinin bulunduğu kadim belde; taş evleri, buz gibi suları, kalesi ile ünlü Travnik’e 92 kilometre uzaklıkta.

TRAVNİK VE MOSTAR

Hatırlatmak gerekirse Travnik, Bursa’ya çok benziyor ama şimdikine değil, 40 yıl önceki Bursa’ya. Travnik’e doğru Saraybosna’dan yola çıktığınızda güzergâhınızın üzerinde sağlı sollu, uzaktan bakıldığında pamuk tarlasına benzettiğiniz mezarlıklar göze çarpıyor. Bu kabirlerde yatanların tamamı, Sırplar tarafından katledilen, ülkelerini savunmak için şehit edilen Boşnaklar. Travnik’e geldiğinizde sizi dağların eteklerinde kurulu bir şehir karşılıyor. Arnavut kaldırımları, kalesi, muhteşem doğasıyla kendinizi zaman tüneline girmiş gibi hissediyorsunuz. Şimdi sizleri Bosna Hersek’in iki kenti Saraybosna, Mostar ve Travnik’te çektiğimiz fotoğraflarla baş başa bırakırken, coronavirüs karantinası sonrası, büyülü ülke Bosna Hersek'e tatil planları yapıp, beş yıldızlı otellerin algısını kırarak masalları andıran gezi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Travnik'in her karışı insanı farklı bir atmosferin içine çekiyor.

Kentin her sokağında su kanalları ile karşılaşıyorsunuz.

Bosna Hersek'in her metre karesinde şehitlike göze çarpıyor

Masalalr şehri Travnik'in sokakları insana huzur veriyor

Yeşiln farklı tonları içinde kabolan Boşnak evleri

Saraybosna'daki Vrelo Bosna ulusal parkı

Bosna Hersek'e yolunuz düştüğünde, şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz

Kayalar oyulmuş, tüneller açılmış. İlginç olan ise tünellerdeki doğallık

Saraybosna'daki sönmeyen özgürlük  ateşi

Mostar'daki taş evler

Mostar köprüsü, Hırvatların savaşta bombalayarak yok ettiği eser, TİKA tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi

Editör: Haber Merkezi