Vatandaşlar tarafından şehrin içindeki amazonlar ve sessiz park olarak adlandırılan, farklı türde ağaçların, bitkilerin, çiçeklerin ve kuşların olduğu, dört bir yanını betonlaşmasına rağmen, Bursa’nın akciğeri konumundaki Ahmet Paşa mezarlığında ebedi istirahate çekilenlerin mezar taşlarında yazan sözler, herkesi hayrete düşürüyor. Kimisi vefatından önce, vasiyeti üzerine mezar taşına ibretlik sözlerin yazılmasını isterken, bazı mezar taşları ise ölenin yakınlarının isteğiyle düzenlemiş. Yeşilin her tonunun hakim olduğu mezarlık, ağaçlarda asılı sıra sıra dizilmiş plastik ibriklerin yanı sıra düzenli ve temizliği ile de dikkat çekiyor.

MEZAR TAŞI NOTLARI

Ahmet Paşa’daki kabirlerin dört bir yanı mermer ve betonla çevrili mezarların taşlarına bakıldığında, ‘Ey yolcu, dört evlat bıraktım aziz vatana’ diye sözlerle başlayıp, bir Fatiha ihsan et diye biterken, ‘Kısa bir ömür içine, çok acılar, çok sevinçler sığdırdın’ şeklinde ifadelerin yer aldığı görülüyor. İşte kimine göre garip, kimine göre ilginç ve düşündürücü olan mezar taşlarındaki yaşamın kısa olduğunu içeren, dünya hayatının geçici, mezarlıkların vazgeçilmezlerle dolu olduğunun mesajını veren mezar taşı notları. Ahmet Paşa mezarlığında Bursa’ya bir dönem damgasını vuran siyasetçiler, emniyet müdürleri, askerler, iş adamları, sanayiciler, doktorlar, müteahhitler, ticaret erbabı, sanatçılar yatıyor. 

Ulaşımı en kolay olan mezarlıklardan birisi olan Ahmet Paşa’da boş yer olmamasına rağmen, yakınlarının vasıtasıyla aynı kabre defnedilenlerin sayısı oldukça fazla.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR: 

Editör: Haber Merkezi