İsmail Ersan'ın haberi

Osmangazi Belediyesi zabıtasını sorumluluk alanında olan Reyhan pazarında tezgah açan pazarcı esnafı, kuralları hiçe sayıyor. Pazartesi, perşembe ve cumartesi günleri tezgah açmasına izin verilen esnaf, salı, çarşamba ve cuma günleri de tezgah açıyor. Bölgede bulunan ticarethane sahipleri ve vatandaşlar, pazar kurulması gereken günlerin haricinde tezgah açan esnafı Osmangazi zabıtasının denetlemediğini, herkesin kafasına göre hareket ettiğini söylediler, Reyhan’da başı boşluk olduğunu ifade ettiler.

‘ZABITA TABURE KOYDUK DİYE CEZA KESİYORLAR’

İş yerinin önüne tabure koyduğu için Osmangazi zabıtası tarafından uyarıldığını dile getiren bir ticarethane sahibi, “Osmangazi Belediyesi kuralları uygulayacaksa herkese eşit uygulasın. Kapımızın önüne tabure koyduğum için beni ve birçok arkadaşımı uyaran, ceza kesen zabıta, pazarcı esnafı salı, çarşamba ve cuma günleri pazar tezgahı açmasına göz yumuyor, denetim yapmıyor. Aynı zamanda görünmez bela virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde pazarcı esnafı kendileri için belirlenen beyaz çizginin dışına taşıyorlar, yolu daralmasına sebep oldukları için sosyal mesafenin ortadan kalmasına neden oluyorlar” dedi.

‘VİRÜS BÖYLE YAYILIYOR’

Kuralları, yasayı uygulamayan Osmangazi Belediyesi’ne tepki gösteren bir vatandaş ise “ Şimdi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bursa’daki koronavirüs vakalarının artığına dikkat çekmesini daha iyi anlıyorum. Kendilerine izin verilen günlerin haricinde tezgah açan pazarcı esnafını denetleyen yok, tezgah açtıkları günlerde de kurallara uyup uymadıklarını denetleyen yok’ diyerek tepkisini dile getirdi.

‘BİZ UYARI YAPABİLİYORUZ’

Bavul Haber’e konuşan Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, yaşanan karmaşayla ilgili olarak, Bizim pazarcı esnafına ceza kesme yetkimiz yok, sadece uyarıyoruz. Cezayı Osmangazi Belediye zabıtası kesmesi gerekiyor. Aynı zamanda da denetimlerin sıklaştırılmasında da fayda var’ diye konuştu. Aksu ayrıca, etiketlerdeki aldatıcı rakamlara pazarda son verdiklerini, marketlerin etiket aldatmacalarının hala devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refk Aksu

YASAYI TAKAN YOK

Cumhurbaşkanlığı mevzuat sisteminde Pazar yerlerinin düzenlenmesiyle ilgili 9’uncu madde de, (1) Pazar yerlerinin kuruluş günü, o yerdeki diğer pazar yerlerinin kurulduğu günler dikkate alınmak suretiyle, açılış ve kapanış saatleri ise mevsim şartları ve yöresel ihtiyaçlara göre belediye encümenince belirlenir. (2) Pazar yerlerinin kuruluş günü ile açılış ve kapanış saatlerinin belirlenmesinde, ilgili meslek kuruluşunun görüşü alınır. MADDE 10 – (1) Çevreye, altyapıya ve trafiğe yük getiren, ulaşım imkânları ve alan büyüklüğü yetersiz olan ve uygun çalışma ortamı bulunmayan pazar yerleri belediye meclisinin kararı ile başka bir alana taşınabilir ya da kapatılabilir.

Editör: Haber Merkezi