Sokağa çıkma yasakları, 65 yaş üzeri vatandaşlar ve 20 yaş altı gençler uyarıları dikkate alarak evde kalmaya, virüsle verilen mücadelenin parçaları olmaya devam ediyorlar. Sağlık alanında da corona aşısıyla ilgili çalışmalarını sürdüren hekimler, insanlara müjdeli haber verebilmek için yoğun çalışma içindeler. Bursa’da bir eğitimci Nurettin Güneş, görev yaptığı Bursa Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde koronavirüs ile mücadelede kullanılmak üzere sosyal mesafe ihlalini algılayan cep telefonu uygulaması geliştirerek, büyük bir başarıya imza attı.

‘PANDEMİYİ ENGELLEMİŞ OLACAĞIZ’

Bluetooth ile çalışan uygulama, sesli sinyal vererek sosyal mesafeyi korumayı amaçlıyor. Özellikle sahada virüsle mücadele eden filyasyon ekiplerinin işini kolaylaştırmak için geliştirilen uygulama, internete ve ek donanıma ihtiyaç duymadan çalışıyor. Okulun bilişim teknolojileri öğretmeni Nurettin Güneş, yaptığı açıklamada, salgın başladıktan sonra katkı verebilecekleri bir konuda çalışmak istediklerini söyledi. Virüsle mücadele eden yetkililerin ve personelin yükünü de hafifletmeyi amaçladıklarına değinen Güneş, şöyle konuştu: "Bizim belirlediğimiz sınır 2,5 metre. Bu mesafeyi aştığınızda cep telefonu öterek size sinyal veriyor ve uzaklaşmanız gerektiğini hatırlatıyor. Bu sayede bir farkındalık oluşturup hem insanlar mesafesini daha kolay takip edebilir, hem de pandeminin yayılmasını engellemiş olabiliriz diye düşündüm. Bu bir yazılım, yazdıkça yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. Bir sonraki adımımız da şu; sosyal mesafeyi takip edelim insanları uyaralım ama bunların kaydını da tutalım. Bu uygulamayı kullanan bir kişide virüs çıktığında geriye dönük olarak takip edebilelim, daha önce kimlerle temas etmiş, bunları da programa dâhil ettik. Bizim programımız bir ortamda birine 2,5 metreden daha fazla yaklaştığınız zaman size işaret veriyor. Hasta olan bir kişinin daha önce nerede, kaç kişiyle mesafe ihlali yaptığını görebiliyoruz" dedi.

‘BİGİLER SAKLANMIYOR’

Eğitim gönüllüsü Güneş, dünyada buna benzer başka projelerin de bulunduğunu, bunların kolye, bileklik, kemer tokası şeklinde olduğunu bildirerek, "Bunlar bir sinyal yayıyorlar, bunu da cep telefonuna alıp bildirimlerde bulunabiliyorsunuz ama biz ekstra bir donanıma gerek kalmasın, herkes bunu telefonunda kullanabilsin diye uğraştık ve bu programı geliştirdik. Mahremiyet için sistemde kayıtların sadece kullanıcının cep telefonunda tutuluyor. Bilgiler internette ya da herhangi bir yerde saklanmıyor. Kişinin daha önce kimlerle temas ettiği gibi bilgiler, ihtiyaç halinde yetkililer tarafından kullanıcının telefonundan görülebilecek. Prototip halinde olan yazılım, testlerin ardından uygulama marketlerinden indirilebilecek" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi