Öğretmenler devletin verdiği kitaplardan ders işlemiyor. Bunun yerine yardımcı kaynak kitap aldırmaları velilerin ekonomik yönden belini büküyor. Zaten kıyafet ve servis parasıyla anası ağlayan veliler, eğitimcilerin kitap yönlendirmesi yapmasıyla ne yapacağını şaşırmış durumda.

Yaşanan skandalın ardından kâğıt toplayan hurdacılar, evlerden kitap toplaması ise eğitimde geldiğimiz noktayı ortaya koyuyor. Yaşanan olumsuzlukları değerlendiren Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Fatih Gümüş, test sorularıyla sıvan yapılan bir sistemin eğitime sekte vurduğunu belirtti. Bakanlığın verdiği kitaplarla öğrencilerin sınavlara hazırlanmalarının imkânsız olduğunu ekledi.

‘BAKANLIĞIN KİTAPLARI GERİ DÖNÜŞÜME GİDİYOR’

Öğrencilerin elinde gerekli materyal olmadığına dikkat çeken Fatih Gümüş, öğrencilerin kaynak kitaplarla yaşadıkları eksikliği gidermek zorunda kaldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Özel okullarda okuyan öğrenciler ile devlet okullarında okuyan öğrenciler aynı sınava girmekte. Ek kaynaklarla sınav hazırlığı yapan öğrenciler bir adım öne geçerken, diğer tarafta devlet okullarında kaynak kitap kullanmayın deniyor. Kaynak kitaplar velileri ekonomik açıdan belki zorluyor ama bu sınav sisteminde özel okullar kaynak kitap açısından çok zengin içeriklerden faydalanıyorken, sınav sistemi gözetilmeden hazırlanmış, bakanlığın dağıttığı ücretsiz kitaplar maalesef yetersiz kalıyor. Bakanlığın özel okullara da ücretsiz dağıttığı kitapların tamamı maalesef geri dönüşüme gönderiliyor. Hiç bir özel okul öğrencilerine devlet kitaplarını dağıtmıyor. Hazırlık okutulan 5. sınıflarda İngilizce dersi 11 saat okutuluyor. Ancak gönderilen kitap haftada 3 saatlik ders programına göre hazırlanmış” şeklinde ifadeler kullandı.

TESTE DAYALI SINAVDAN VAZGEÇİLMELİ

Gümüş sözlerine şöyle devam etti: “Devlet okullarında kaynak kitap kullanımını yasaklamak isteniyorsa, sınav sistemini değiştirerek işe başlamalılar. Aksi takdirde kaynak kitaba olan ihtiyaç devam edecek. Devlet okullarında kaynak kitap kullanımını denetleyen bakanlık yetkilileri, diğer taraftan özel okullar için bu denetimi yapmamakta. Bu durum ise fırsat eşitsizliğine sebebiyet vermektedir. Yani velilerin bu mali yükün altına girmemesi isteniyorsa ya kitaplar soru örnekleri ile zenginleştirilmeli, ya da test tekniğine dayalı sınav sisteminden vazgeçilmelidir” dedi.

Yapılan yanlış uygulamar yüzünden milyar heba oluyor, emekler çöpe gidiyor.

Editör: Haber Merkezi