Gün geçmiyor ki iş kazasıyla uyanmayalım. Her gün duymaya alıştığımız ve birçok insanın canına mal olan iş kazaları artık sonradan bir ölüm gibi oldu.

2019 yılı ocak ayı verilerine göre Türkiye'de iş kazaları istatistiksel olarak çıkartılmıştır. Bu istatistiklerin çıkarılmasında Türkiye'de çalışan kişilerin sigorta kapsamında yaptıkları faaliyetler baz alınmıştı.

Kayıt dışı çalışanların da olduğu düşünüldüğünde sigortasız kişilerin yaşadığı iş kazaları ile ilgili kesin bir istatistik sağlanamamaktadır.2017 yılında iş kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalı çalışan sayısı toplam bin 633 kişidir.

***

2012 ve 2017 yılları arasındaki değişim incelendiğinde yaşanılan iş kazası sayısı ciddi oranda artış göstermiştir. Sadece bu 2 yıl baz alındığında 2012 senesinde 74.800 civarında olan iş kazası geçiren çalışan sayısı; 2017 yılında 360.000’e yaklaşmıştır.

1995 yılı ile 2017 yılı arasındaki fark göz önüne alındığında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu yaşanılan can kaybı sayısı 1995 yılında 919 iken; 2017 yılında 1633 olarak tespit edilmiştir. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2019 yılında en az 1736 işçinin iş cinayetleri (iş kazası) sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı. 2018'de bu rakam 1923 olmuştu.

***

AKP iktidarı döneminde, son 17 yılda iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren işçilerin sayısı toplamda 24 bini aştı. Ölümlü iş kazasında Avrupa birincisiyiz. Gazetecilik mesleği gereği bazen iş kazalarına denk gelebiliyorduk. Zaten bazı fabrikalarların için basın mensubu olarak girmek mümkün değildi. Orada kaç kişi iş kazasından öldü ne oldu ne bitti dışarıya haber verilmiyordu. Bir iki gazeteye de verilen reklam parası iyicene bu iş kazalarını görmemeye teşvik ediyordu.

Asıl mesele denetimden uzak işletmeler. Denetleme işi çok ciddi bir iştir bunu yapan şahısların ahbap çavuş ilişkili olmamalı. Olmamalı ki gittiği kurumda iş güvenliği konusunda bir tedbirsizlik varsa anında cezasını kesmeli.

***

Adapazarı’ndaki havai fişek fabrikasında yaşananlar ve daha sonra imha edilmek üzere götürülen havai fişeklerin patlamasıyla yaşanılan ve kaybedilen canlar. Acısı tarifsiz. Ne zaman biz ihmalkar olan patronlara yaşanılan iş kazası sonrasında moral yemeği vermezsek o zaman iş kazalarının önünü kesmiş oluruz.

O kadar can ölüyor evler ocaklar sönüyor acılar daha tazeyken birileri çıkıp ihmalkarlığı söz konusu olan patrona moral yemeği veriyor. Ailelerin morali ne olacak. Bir can sizin o hırsınızı bürümüş fabrikanızdan çok daha değerlidir.