Her gün farklı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, Geçen günlerde gündeme gelen bir haberle yine gündeme geldi.

Neydi bu haber; Aile dergisinde “Tasarruflu pazar alışverişi için” reçete yazmış bize, “Alışverişe listeyle çıkın, ucuza almak için akşam saatlerini bekleyin, tüm pazarı gezip fiyatları öğrenin, aynı pazarcıdan alışveriş yapın” diye sıralamış tedbirleri.

Bütçeden 11.5 milyar TL para alan, dakikada 22 bin TL harcayan, bu bütçeyle 8 bakanlıktan fazla bütçesi olan Diyanet, ortalama geliri asgari ücret olan, bununla evi geçindirip bir de hayatta kalmaya çalışanlara akıl vermiş.

***

Çok güzel bir ders. Ancak bu dersten önce insanların ahlaka ihtiyacı var. Nasıl ahlaklı olacak peki bu insanlar?

Cami görevlileri ilk önce işlerini iyi yapmalı ki insanlar onları örnek alıp ahlaklı olabilsin. Bizim helal ve haramın ne olduğunu, komşuluk haklarını, kul haklarını iyi öğrenmeliyiz. Yalan söylememeyi insanlara hor bakmamayı öğrenmeliyiz.

Bugün çok şükür süslü ve devasa camilerimiz var ancak içleri boş. Vakit namazlarında iki safı geçmeyen selatin camilerimiz var. Bir Müezzin alışverişe gider çapkınlık yapar dinden bi haber insanlar genelleme yapar ve tüm din görevlilerine keser faturayı. Gerçekten çok ciddi bir dizayna ihtiyaç var.

***

İmam ve din görevlileri liyakat sahibi olmalı. Toplumun vitrini niteliğindeki din görevlileri eylem ve söylemleriyle topluma örnek olmalı. Ödenek olmayı ilk önce diyanetin kendisi yapmalı mesela Bütçesiyle tartışmaların gündeminden düşmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imam ve müezzinlerin de aralarında olduğu din görevlilerinin 5 yıldızlı bir otelde eğitimine 20 milyon TL harcandığı ileri sürülüyor. Sen harcamayı yap ancak fakir cemaate de akşam alışverişe çıkın de.

Akşam alışverişe çoktan bırakın ucuz bir şey almayı çürük ürün bulsa haline şükredecek. Televizyonda ahkam kesen din tüccarları fakir peygamberleri anlata anlata zengin oldular. Alim fesada uğrarsa alem de fesada uğrar.