Mesela bir İngiliz, Fransız veya Alman vatandaşı, ülkelerinin doğu ve batı illerinde ekonomik ve sosyal anlamda zorluk çekmezler.

Avrupa’nın farklı ülke yurttaşları için de aynı şey söz konusudur.

Devlet mekanizmasını çalıştıranlar, yukarıda işaret ettiğim ülkelerin her metre karesine aynı hizmeti getirmeyi, tarım alanlarını korumayı, hayvancılık yapanları el üstünde tutmayı vazife bilmişler.

Yani, o topraklarda yaşayanlar, bizim Ağrılı Ercan, Hakkârili Şehmuz, Muşlu Metin gibi İzmir’e, İstanbul’a ve Bursa’ya göç etmeyi hayal etmez.

Çünkü her şehirde hayat standardı yüksektir.

***

Gelelim bize, yani Türkiye’ye.

Bu ülkenin doğusunda doğmuş, ilk ve ortaokulu okuduktan sonra batı şehirlerine göç etmeyi düşünmeyenlerin sayısını, İstanbul’da yaşayan, nüfusları 2 milyona yaklaşmış iç Anadolu’dan göç eden Sivaslılar özetliyor.

Neden batı kentlerine göç ediyor benim yurdumun insanı?

Sanayi olmaması, tarlasında ektiğinden, yetiştirdiği hayvandan para kazanamadığı, beraberinde de yaşam standartları vs…

***

Buradan yola çıkarak.

Son günlerde Emniyet teşkilatında görevli tecrübeli polisler, doğu ve güneydoğuda mecburi hizmetlerini yapmalarına rağmen, bir kez daha şark hizmetine zorlanıyorlar.

Gitmek istemeyenlere ise emekli olun deniyor.

Teşkilatta her türlü tecrübeyi edinmiş, operasyonlarda başarılı olan polisler ayrıca çocuklarının eğitim durumlarından dolayı da sıkıntıya sokuluyorlar.

Dolayısıyla emniyet teşkilatına yeni katılan genç polisler doğu görevine gitmeleri gerekirken, işinde başarılı olanlardan bir kere daha şark hizmeti yapmaları isteniyor.

Bu duruma itiraz edemedikleri için de gemileri yakıp, emekli oluyorlar.

Sadece benim tanıdığım Bursa, İstanbul ve Ankara’da birikimli, deneyimli birçok polis emekli oldu veya teşkilata veda etmek için hazırlık yapıyorlar.

Bu işi kim akıl ettiyse, neden böyle bir adım attıysa, büyük bir yanlışın içindeler.

Çünkü genç polislerin, teşkilatın farklı kademelerinde tecrübe kazanması zaman almakla birlikte, çaylaklara işi öğretecek ağabeylerinin de emekli olması, operasyon tekniğini kavrayamamış olan çömezlerin işini zorlaştıracaktır.

Evet, doğu bölgesine tecrübeli polis ve diğer görevlilerin gitmesi, oraların huzur ve refahın artmasına sebebiyet verecektir ama bunu…

Kırmadan, dökmeden ve insanları canından bezdirmeden, teşvikle veya tercih hakkı tanıyarak yapmalısınız!

Bir başka iddia ise Emniyetten 30 bin polisin bu koşullar öne sürülerek tasfiye edilip, teşkilatın tecrübesiz kadrolarla doldurulması amaçlandığı yönünde mi?