Ankara’da Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın "6 milyon Tek Yürek", İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da "Birlikte Başaracağız" bağış kampanyaları çok konuşuldu.

Bazı illerde bu uygulama engellendi çare olarak da ekmek bedava diye yasak gelince 5 kuruşa ekmek satan belediyeler oldu. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ihtiyaç sahipleri için yardım toplamaya devam eden eleştiri ve engellemelere kulak tıkayan belediyeler binlerce garibanı sevindirdi.

Anayasa’nın 127.maddesi, “Merkezi idare, mahalli idareler üzerinde, mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunda belirtilen esas ve usuller dairesinde idari vesayet yetkisine sahiptir” diyor.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15/i maddesine göre, bağış kabul etmek belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında olup, 59/g maddesi uyarınca bağışlar belediyenin gelirleri arasında yer alıyor. Öte yandan, aynı kanunun 38/1-L maddesine göre, belediye başkanı şartsız bağış kabul edebilir. Bu ilgili maddeler anayasamızda mevcut.

***

Bu engellemelere karşı neler yapıldı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle belediyenin bağış hesaplarının bloke edilmesinin ardından yeni bir yardım kampanyası başlattı. Yavaş, yardımseverlere seslenerek, oturdukları mahalleler ve civarında ihtiyacı olan yurttaşların bakkal, manav ya da kasaba olan veresiye borçlarını ödemeleri çağrısında bulundu. Askıda fatura ödeme, işsiz kalanlara maske dikimi işi gibi pek çok alternatif sundu bu belediyeler.

İlgili belediyelerin nasıl yardım yaptığına dair zaten paylaşımlar yapılıyor. Asıl konu ne kadar yardım yapıldığından ziyade yapılan yardımlardan faydalananların mutluluğu. CHP belediyelerinin bu yaptıklarına baktığımda Refah Partisinin belediyecilik anlayışı aklıma geldi. Refah belediyeleri de halka hizmeti hakka hizmet olarak görüyorlardı. Bu yaşanılan tüm olaylar tarihin hafızasında yer alacak. İleride de bugünün gençleri bu yaşanılanlara gülerek atalarımız nelerle uğraşıyordu diyecekler. Tüm tartışma engelleme ve yaşanılanlar bir yana bu bütün olan bitenden iyilik galip geldi. Fakirin garibin gurebanın duası galip geldi. En önemlisi de iyiliğin bulaşıcı olduğunu kalpleri kast katı kesilenler de anladı.