Tarım ve hayvancılık insanoğlunun hayat kaynağı, olmazsa olmazı.

Toprak, inanılmaz bir değer, nezaketi, kibarlığı ile hepimizi kucaklıyor.

Adeta insanlara çağrıda bulunuyor, ‘gel benim bağrıma, betonlaştırmamak kaydıyla, ek eke bildiğin kadar, seni ve kardeşlerini doyurmak için elimden geleni yapmam için programlandım’ diyor.

Ve ekliyor.

‘Art niyetli, komplocu, içinden pazarlıklı olanlara karşı çıkın, köyden kente göçe engel olacak adımlar atın, bilinçlenin, kadim medeniyet sloganları atanlara asla inanmayın, beni koruyun, kollayın, yoksa başınıza bela olurum’ dercesine toprak bizleri uyarıyor.

***

Bizlere kocaman bir nimet sunan Bursa’mızın gıda deposu, Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından Yenişehir ovası, derelere bırakılan zehirli atıklar yüzünden göz göre göre yok oluyor.

Geçen gün İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, üşenmemiş, ‘masa başında oturarak siyaset olmaz, muhalefet de yapılmaz’ demiş, Kocasu deresine, denetimsizlik yüzünden bırakılan zehirli atıkların, tarlalarda ekili olan ürünleri nasıl zehirlediğini, verimin nasıl düştüğünü fotoğraflamış.

Boğazköy Barajı’ndan Kocasu’ya zehirli ve kimyasallarla dolu su aktığını, her yıl defalarca balık ölümlerinin yaşandığı herkes tarafından bilindiğini ifade eden İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Özel, “üreticilerimiz ile bir mısır tarlasında yaptığımız incelemede sulama damlamalarının içinden lağımı andıran çok kötü kokusu olan çamur biriktiğine ve damlamaları tıkadığına şahit olduk. Boğazköy barajından gelen bu su ile mısırlar hastalık kapıyor” diyerek uyarıyor.

Sonra ne mi oluyor?

Bu hastalık kapmış mısır, domates, biberler halka, yanı masum insanlara satılıyor.

***

Özel çiftçilerin gözyaşlarına şahit olmuş, önceki senelerde Çevre ve Sağlık Komisyonuna Boğazköy Barajındaki suyun kirliliği ile ilgili ayrı ayrı önergeler verdiğini, İnegöl’de ki sanayi kuruluşlarının atıkları için filtre takmaları icap ettiğini ve bunun kesinlikle denetlenmesi  gerektiğini vurgulamasına rağmen ilgili adımların atılmadığını söylüyor.

Ercan Özel.

Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’yi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı, hatta İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ı ve partili, partisiz vicdanlı insanları göreve çağırıyor.

‘Yenişehir ovasındaki dereleri zehir akıtanlardan hep birlikte hesap soralım.’

Özel, tarlaları gezerken, gördüklerini tarif etmekte zorlandığını söylüyor.

Göz göre göre, içimiz acıya, acıya tarlalardaki ürünler, topraktaki zehirli sudan dolayı yok olduğuna, dolayısıyla vatandaşların hastalık kaptığına dikkat çekiyor.

Ne olur önlem alın, bu rezilliğe son verin. Yenişehir ovasını kurtarmak için acele edin.

Çünkü başka Yenişehir yok, başka ova da yok.