Erken emeklilikle ilgili yeni bir adım atıldı. 1 milyona yakın kişiyi yakından ilgilendiren süreçle ilgili adım atıldı. SKK ve Bağ-Kur’lular tam 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edecekler. İşte o detaylar…

Bilindiği gibi EYT yasasıyla birçok kişi emekli oldu, yüzde 90’ı maaş almaya başladı. Yaşanan bu gelişmelere rağmen SSK ve Bağ-Kur arasında prim farkı olmasından dolayı prime takılarak EYT’li olamadı. Tepkileri değerlendiren bakanlık düğmeye bastı, erken emeklilik hakkı kazanacak olan Bağ-Kur’lular için süreç başlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5 yıl erkene alınacak emeklilik için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Türkiye ile milyonlarca vatandaşın emekli olmasının yolunu açan EYT düzenlemesi Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girmişti. Yaklaşık 5 milyon vatandaş düzenleme ile birlikte erken emeklilik hakkını da elde etti. Ancak bağ-kur ve SSK arasında ciddi bir prim farkı olması nedeniyle 1 milyona yakın vatandaş prim eksiği yüzünden EYT'Yİ kaçırdı. Uzun süreden beri hükümete bu mağduriyetim giderilmesi için çağrılar yapılıyordu. Yeni düzenleme için düğmeye basılırken bağ-kur ve SSK arasında prim eşitlemesi yapılacağı öğrenildi. Şu anda 9.000 gün olan bağ-kur primi bu düzenleme ile birlikte 7200 günü düşecek. Böylece 1 milyondan fazla küçük etmek için erken emeklilik yolu açılacak.

En düşük emekli maaşı 10 bini aşacak En düşük emekli maaşı 10 bini aşacak

YAŞ ÖNE ÇEKİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından emeklilik sisteminin değiştirilmesi için düğmeye basıldı. Bu değişiklikle beraber özellikle bağ-kurlu vatandaşlara erken emeklilik yolu açılacak. Yaklaşık 1 milyonun üzerinde vatandaş için 5 yıl erken emeklilik hakkı çıkarken Ayrıca daha az prim ödeyerek emekli olma şansı da sunulacak.

Yapılacak olan yeni düzenleme ile birlikte SSK ve bağ-kur prim eşitlemesi gelmesi bekleniyor. Yani şu anda 9.000 gün olan prim sayısı bağ-kurlular içinde SSK'ya eşitlenecek ve 7200 güne düşürülecek. Bu da küçük esnaf için tam 5 yıl erken emeklilik anlamına geliyor.

TORBA YASA İLE TBMM’YE GELECEK

Yeni emeklilik sisteminin torba yasa ile meclise sunulması bekleniyor. Bağ-kurlular için 1800 gün prim indirimi sağlayacak olan yasa en az 5 yıl daha az prim ödeyerek emeklilik fırsatı sunacak. Düzenlemenin meclis gündemine geleceği tarihte belli oldu. TBMM'de yeni yasama dönemi 1 Ekim itibariyle başlıyor. Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu tarihe kadar düzenlemeyi tamamlayacak meclisin açılması ile beraber de torba yasa ile birlikte genel kurula sunacak. Genel kurulda yapılacak oylama ile birlikte erken emeklilik düzenlemesinin meclisten geçeceği tahmin ediliyor. Ekim ayı sonuna kadar emeklilik sisteminin değişeceği tahminler arasında bulunuyor.

Editör: Bilal Kayaaltı