ABD'nin başkenti Washington'da, başkanlık seçimi sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumu kaosa sürüklendi. Yenilgiyi kabul etmeyen Başkan Trump'ın destekçileri Kongre binasını bastı; işgal girişimi 4 saat sürdü, göğsünden yaralanan bir kadın öldü.

Trump'tan destekçilerine "Evinize dönün çağrısı" gelse de ABD Başkanı, seçimleri kendisinin kazandığı ısrarından vazgeçmedi. Olayları durduran Ulusal Muhafızları ise Trump'ın değil, Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görece çağırdığı iddia edildi.

ABD başkanlık seçimlerinde belirlenen delege oylarının sayılıp Joe Biden'ın zaferinin resmen tescil edileceği Kongre oturumu, seçimi kaybettiğini reddeden Başkan Donald Trump'ın konuşması sonrası Kongre binasını basan göstericiler nedeniyle kaosa sürüklendi. Göstericilerin kapıları kırarak binaya girmesi sonrası bir kadın göğsünden vurulurken, Trump Kongre binasındaki işgalden yaklaşık iki saat sonra göstericilere 'eve dönün' çağrısı yaptı. Ancak ABD Başkanı, seçimi kaybettiğini yine kabul etmedi.

NYT: EMRİ PENCE VERDİ

Kongre binasında güvenlik Ulusal Muhafızların devreye girmesi ve sokağa çıkma yasağının devreye girmesiyle sağlanırken, New York Times gazetesinden çarpıcı bir iddia geldi. Buna göre, göstericileri bastıran Ulusal Muhafızların konuşlandırılması emrini Trump değil Mike Pence verdi. 

TRUMP: HİLELİ BİR SEÇİM OLDU

Trump ise Twitter'dan yayınladığı görüntülü mesajda, seçimleri kazandığı iddiasını tekrarlayarak "Acı içinde olduğunuzu, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var" deyip şöyle devam etti: "Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanun ve düzeni sağlamamız gerekir. Kanun ve düzen ile insanlarımıza saygı göstermek zorundayız."

,

Polis memurları, Trump yanlısı protestocuların Kongre Binası'na girmesi ve binlercesinin dışarıdaki merdivenleri doldurmasının ardından Meclis binasına silahlarını çekerek, önlem aldı.

Editör: Haber Merkezi