Milyonlarca vatandaş EYT yasasında yapılan düzenlemeyle emekli oldu. Maaşlarla birlikte bayram ikramiyeleriyle yüzler güldü.

Yasalara göre erken emeklilikle ilgili iktidardan sevindiren açıklamalar yapılıyor. Mağduriyetlerin giderileceği belirtiliyor.

8 EYLÜL SİGORTA GİRİŞİ  

Mevcut yasalara göre emeklilik için prim günü, yaş ve sigorta başlangıç tarihi dikkate alınmakta. Bazı formüller ise belirlenen süreden önce emeklilik imkanı sunmakta. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, yeni emeklilik sistemi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na talimatlarını vermiştir. 8 Eylül 1999-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar için kademeli emeklilik formülü seçenekleri masaya yatırılacaktır. İşte konuyla ilgili son detaylar!

 1800 PRİM GÜNÜ, SGK  İLE EMEKLİLİK ŞARTI

Erken emeklilik imkanından yararlanabilmek için sigortalı çalışanın belirli bir seviyede iş gücü kaybı yaşaması gerekmektedir. Bu kapsamda en az %60 iş gücü kaybı yaşayanlar, en az 1800 prim gününü tamamladıklarında yasalara göre emekli olabilmektedir.

SGK mevzuatına göre, malulen emeklilik olarak adlandırılan bu imkanı kullanırken tamamlanması gereken gün sayısı en az 5 yıla eşittir.

Çalışanın 10 yıl boyunca sigortalı olma şartını yerine getirmesi ve engel durumunun oluşması halinde erken emeklilik imkanı bulunmaktadır.

SGK mevzuatlarına göre, tüberküloz, AIDS, organ yetmezlikleri, beyin felci, Parkinson hastalığı, kanser gibi çeşitli hastalıklar erken emeklilik için geçerli sayılmaktadır

Editör: Bilal Kayaaltı