Aile Bakanlığı vatandaşlık maaşı verecek! Vatandaşlık maaşını kimler alacak? Şartları nasıl? Kaç kişiye verilecek? Başvuru tarihleri ne zaman başlıyor. Bir aileden kaç kişi faydalanabilecek? İşte detaylar...

İktidar harekete geçti, dar gelirlilerin ekonomilerini rahatlatmak için çalışma başlattı. Aile destek ödemeleriyle ilgili girişimler başlatıldı. Vatandaşlık maaşıyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, maaşın kimlere verileceğini, başvuruların nasıl yapılacağını paylaştı. 
Temmuz ayı sürecinde dar gelirli ailelere vatandaşlık maaşı verileceğini duyuran iktidar, piyasaları hareketlendirecek sürprizlere hazırlanıyor. 

Yoksulluk sınırını temel almayıp sosyal refahın paylaşılmasını hedefleyen Türkiye Aile Destek Koruma Programı çerçevesinde vatandaşlık maaşının, bütünleyici sosyal yardımları içeren bir destek olduğunu belirten Yanık, sosyal yardımların büyük bir kısmının bakanlığı tarafından yapıldığını ifade etti. Farklı kurumlar ve bakanlıklar aracılığıyla yürütülen parçalı yapıyı bir araya getirerek bütünlük sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Göktaş, koruyucu ve önleyici sosyal yardım mantığının önemine vurgu yaptı. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte vatandaşlık maaşının hayata geçirilmesine devam edileceği belirtildi.

Aile bazlı vatandaşlık maaşı, her eve asgari ücret düzeyinde maaş girdisi sağlamayı amaçlıyor. Net asgari ücretin 8.506 lira olduğunu belirten Yanık, ailenin bu miktarı tamamlayamaması durumunda örneğin 10.000 TL geliri olan bir 3 kişilik ailenin bu miktarı 3’e böldüğümüzde 3.333 lira gibi bir rakamın ortaya çıkacağını açıkladı.

Vatandaşlık maaşı başvuruları ve ödeme tarihlerine ilişkin bilgileri de paylaşan Bakan Göktaş, Aile Destek Programı tecrübelerini önümüzdeki dönemde devam ettirmeyi arzuladıklarını ve programı koruyucu ve önleyici sosyal yardımı içeren bir vatandaşlık maaşına dönüştürme çalışmalarının olduğunu ifade etti. Bu çalışmaların ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
 

Editör: Bilal Kayaaltı