Tarihi seçimle ilgili geri sayım devam ediyor.  Yurt dışında kayıtlı Türk vatandaşları 27 Nisan günü yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oy vermeye başladı. Seçmenlerin yoğunluğuna göre, ülkelerde kurulan sandıkların sayısı ve oy verme tarihleri farklılık gösteriyor. Almanya'da 16 merkezde kurulan sandıklarda Perşembe günü başlayan oy verme işlemi 9 Mayıs'ta sona erecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde oy kullanabilecek seçmenin 3 milyon 416 bin 98'i yurt dışında kayıtlı.

Almanya'da yaşayan tahmini 2 milyon 800 bin Türkiye kökenlinin yarısı Türk vatandaşı ve Türkiye'de yapılan seçimlerde oy kullanma hakkına sahip. Yurt dışında kayıtlı seçmenlerin sayısının en yüksek olduğu ülke olan Almanya'da 1 milyon 501 bin 152 seçmen bulunuyor.

İLK TERCİHLER ERDOĞAN

Sanayi devi Almanya’da Türklerin siyasi tercihi  seçim sonuçlarına da etki ediyor. Geçmiş yıllardaki seçim sonuçlarına bakıldığında ülkede oy kullanan Türk seçmenlerin çoğunluğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve partisi AK Parti'yi tercih ettiği görülüyor. 27 Nisan’da sandık başına giden gurbetçilerin ilk verilere göre tercihinin iktidar partisi ve Erdoğan olduğu kaydediliyor.

İNCE 21,8 OY ALMIŞTI

Hatırlanacağı gibi 2018’deki seçimde Recep Tayyip Erdoğan’a  yüzde 64,8 oy verilirken,  milletvekili seçiminde de AK Parti, Almanya'daki oyların yüzde 55,7'sini almıştı.  CHP'nin adayı Muharrem İnce ise oyların yüzde 21,8’ini alabilişti.

Editör: Bilal Kayaaltı