Komisyon toplanıyor, asgari ücerete büyük zam yolda.

İktidar, asgari ücret zammıyla işçiyi memnun edecek açıklamaları yapmaya başladı. Kademeli zam müjdesini emeklilere de verilirken, aynı gelişme asgari ücretliler içinde yapılacak. Son dakika olarak duyuruldu.

Emeklilere yapılacak olan kademeli maaş artışı, asgari ücretle çalışanları da memnun edecek. Enflasyonu göz önünde bulunduran  hükümet, kademeli zam oranlarıyla işçilere süper arış yapacak.

Asgari ücret son dakika! Kademeli zam uygulanacak Temmuz ayı zamlarında bir yeni gelişme yaşandı. Bu kez vatandaşı her zam için farklı bir senaryo bekliyor. Memur ve emekli maaşları için zam oranı belli değil ancak tahmini rakamlar artık verilebilir duruma geldi. Asgari ücret zamları ile ilgili ilk kez yeni bir düzenlemenin uygulanacağı iddia ediliyor. Peki, asgari ücret zamlarında nasıl bir düzenleme söz konusu? Farklı maaş için aranan şartlar neler? Maaşlarda uygulanan farklılık kıdeme göre mi değişecek yoksa farklı bir seçenek mi uygulanacak? Asgari ücret zammı yeni düzenleme ile ilgili tüm merak edilenler.

Ülke genelinde en düşük gelir seviyesi olarak asgari ücret verilmektedir ve yasalara göre asgari ücretin altında işçi çalıştırmak yasaktır, ortaya çıktığı taktirde büyük cezai sonuçlar doğurur. Türkiye’de sayısı yaklaşık 7.5 milyona varan asgari ücretli çalışan 2023 yılı için uygulanan zam ile birlikte 8.500 TL maaş almaktadır. Yani bir aynı iş yerinde 20 yıldır çalışan da yeni başlayan bir çalışan da aynı ücreti alıyor ancak, bu durum memurlarda bu şekilde ilerlemiyor. Memurların kıdem ve kademesine göre farklı maaş ödemeleri hesaplara yatırılıyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için asgari ücretli çalışanlar için de yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı iddia ediliyor.

ASGARİ ÜCRETTE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Asgari ücret ile çalışan milyonlarca birey aslında bu durumdan oldukça rahatsız. Bir şirkette çalışan tüm işçiler farklı koşullarda olsa bile ayın sonunda yine aynı rakamları hesabında görüyor. Bu durumun önüne geçebilmek için yeni bir düzenleme uygulanacağı ve bunun üzerine çalışmaların yürütüleceği iddia ediliyor.

KOMİSYON TOPLANACAK

Asgari ücrete uygulanacak zam için ilerleyen günlerde asgari ücret tespit komisyonunun bir araya geleceği biliniyor ancak, kesin tarih henüz belli değil. Yeni düzenleme ile ilgili herhangi bir resmi açıklama bulunmazken yeni asgari ücretin ne kadar olacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. 2023 yılının başında yüzde 56 oranında zam uygulanırken Temmuz zamları için de en az yüzde 40’ın üzerinde bir zam bekleniyor.

Editör: Bilal Kayaaltı