Vedat Bilgin’den görevi devralan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, herkesi heyecanlandıran rakamı verdi, Temmuz ayında yapılacak olan zamla ilgili net konuştu. İşçileri sevindireceklerini söyledi.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, işçilere yapılacak olan zamla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Artışın, yüzdenin beklentilerin çok üzerinde olduğunu kaydetti. Enflasyonu göz önünde bulunduran senaryolardan bahsetti. Maaş zammı şuana kadar konuşulanların çok üzerinde olacağını kamuoyuna duyurdu. Peki rakam ne olacak? İşte detaylar…

Asgari ücret zammı ile ilgili komisyondan ilk açıklama geldi. Asgari ücret tespit komisyonu 13 Haziran Salı günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Onun öncesinde de TİSK ve TÜRK-İŞ’in yeni Çalışma Bakanı ile bir araya geleceği ile ilgili bir açıklama geldi. Bu doğrultuda çalışmalar sürerken işçi ve işveren beklentisi arasında yine dağlar kadar fark bulunuyor. İşi maaşların 12.000 TL’nin üzerinde olmasını bekliyor işveren ise 10.000 TL’ye olumlu bakıyor. Ancak daha önce yaptığı bir açıklamada devlet teşviği sağlanırsa; 12.000 TL’ye kadar da onları zorlamayacağını dile getirdiler. Bu noktada devlet elini taşın altına koyarsa her iki tarafın da isteği eşitlenmiş olacak gibi görünüyor.

para3.png

ALT SINIR 500 DOLAR OLARAK AÇIKLANDI

Daha önce 460 doların baz alındığı asgari ücret zamlarında eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrette maaşların dolara indekslenerek alt sınırın 500 dolar olarak belirlendiğini açıklamıştı. Bu rakam dolar yükselmeden önce 4.680 TL’ye denk gelirken güncel kur ile birlikte 11.700 TL’ye yükselmiş oldu.

KOMİSYON İLE GÖRÜŞECEK

Bakan Işıkhan TÜRK-İŞ ve TİSK Başkanları ile asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirmeden önce bir araya gelecek. Bu doğrultuda düşünce ve fikirleri baz alınarak toplantıda yeni rakamın tartışılacağı öngörülüyor. Salı günü bir araya gelecek olan komisyonun hemen rakam vermedi beklenmiyor. Durum değerlendirmesi ile ilgili detaylar paylaşılacaktır.

Editör: Bilal Kayaaltı